Expositie ‘Oerrock’ in Orchideeën Hoeve Luttelgeest

Kerstexpositie Oerrock
Foto: https://www.orchideeenhoeve.nl/

Een bijzonder natuurproces, miljoenen jaren geleden ingezet en nu van 8 december tot en met 3 januari te bewonderen als expositie in de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.

Bijzonder trots zijn zij op de samenwerking met Paul Smit, die maar liefst tachtig items uit zijn bewonderenswaardige collectie versteend hout beschikbaar stelt voor de speciale winterdroomexpositie ‘Oerrock’ in het junglepark. Geen object is hetzelfde in kleur, mineraal, grote en vorm en ieder object vormt daarmee een uniek symbool voor een eeuwenlange tijdreis.

Bijzondere werking

Tussen al het moois wat er in het junglepark al te zien is, duikt er steeds weer een nieuw, uniek versteend hout-object op. Zo zijn er ruwe oerstukken en gepolijste blikvangers. Voor de één een kunstobject en voor de andere heeft het een diepere betekenis door vorm, minerale werking of toepassing. Dat versteend hout iets met je doet staat vast. Geloof het of niet, maar het bevordert onze connectie met de aarde, vermindert heimwee en kalmeert.

75 miljoen jaar

Versteend hout heeft zijn roots in de tropen. De collectie bestaat voornamelijk uit de boomsoort Dipterocarpus. Dit loofbomensoort bestaat nog steeds en komt veel voor in het tropische regenwoud van Zuidoost-Azië. Volgens wetenschappers zijn deze bomen 75 miljoen jaren geleden onder een dikke laag vulkanische as terecht gekomen. Dit as bevat allerlei mineralen zoals koolstof, kobalt, chroom, koper, ijzer en alle andere mineralen die oplossen in het grondwater. Doordat het hout niet in contact met zuurstof komt, gaat het rottingsproces heel langzaam en zetten de mineralen zich af in de houtcellen. Dit proces gaat zo langzaam dat de structuur van het hout perfect bewaard blijft. Hierdoor kan men bij versteend hout uitstekend de jaarringen zien en zullen kenners de boomsoort herkennen.

Eigen stukje geschiedenis

Versteend hout heeft hardheid 10. Dit maakt het product erg duurzaam en ook zeer goed om te gebruiken in de keuken of als mooie salon- of bijzettafel. Ook op het Winterplein wordt er flink uitgepakt en er zijn tal van items te koop als kunstitems en gebruiksvoorwerpen zoals kaas- en snijplanken, bordjes en kommen.

Bron: https://www.orchideeenhoeve.nl/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden