Renovatie Poldertorencarillon gevierd met keuzeconcert

Carillon Poldertoren
Foto: mhpublicaties.nl

Op zaterdag 12 december wordt het carillon van de Poldertoren in Emmeloord ingewijd met een bijzonder keuzeconcert. Inwoners van de Noordoostpolder kunnen tot en met dinsdag 1 december stemmen op hun favoriete nummer. De repertoirelijst varieert van Bach tot The Beatles en van Edith Piaf tot Aerosmith.

De meest gekozen nummers, de top-NOP, worden op woensdag 9 december bekendgemaakt en op 12 december vanaf 15 uur gespeeld door stadsbeiaardier Anne Kroeze. Het carillonconcert is in de wijde omgeving van de Poldertoren in Emmeloord te beluisteren.

Carillon
Het carillon in de Poldertoren werd in 1958 en 1959 door klokkengieterij Eijsbouts gegoten en geïnstalleerd. De zwaarste klok, ‘Juliana Regina’, weegt 2382 kg en doet tevens dienst als luidklok. Het kleinste klokje weegt 13 kg. Door de jarenlange weersinvloeden vertoonden de balken waaraan de 48 klokken zijn bevestigd roestvorming. Ook de cabine met het speelmechaniek en de windvaan waren aan een grondige opknapbeurt toe. Deze zomer werd het carillon van de Poldertoren volledig gerenoveerd. De klanken waren daarom de afgelopen maanden niet te horen, maar daar komt vanaf 12 december verandering in.

Anne Kroeze
Stadsbeiaardier Anne Kroeze studeerde aan het conservatorium in Zwolle en Utrecht en aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij won prijzen bij verschillende beiaardconcoursen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Als organist is Kroeze verbonden aan o.a. de Grote Kerk in Vollenhove en daarnaast is hij actief als koorbegeleider. Sinds 2002 is Kroeze beiaardier van de Poldertoren in Emmeloord en in 2016 kreeg hij de titel stadsbeiaardier door de burgemeester officieel uitgereikt.

Bron: https://cultuurbedrijfnop.nl/

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden