Oproep Veiligheidsregio: vier Sint Maarten anders

Foto: parelprojecten.nl

Het is bijna zover! Woensdag 11 november, Sint Maarten, maar de omstandigheden in coronatijd wijzigen soms snel. In het gemeentenieuws van 28 oktober kondigde gemeente Noordoostpolder aan dat Sint-Maarten door kon gaan, rekening houdend met voorzorgsmaatregelen.

Helaas moeten ze daar op terugkomen. De Veiligheidsregio adviseert nu om geen Sint-Maarten te vieren door langs de deuren te gaan. Ze vragen aan iedereen die Sint-Maarten wil vieren om dit op een alternatieve manier in te vullen, thuis in huiselijke kring. Hoe spijtig dit voor de kleintjes ook is, we moeten er alles aan doen om de risico’s op verspreiding van corona te voorkomen.

Tips

Sint-Maarten thuis op een andere manier vieren; Sint-Maarten Anders dus. Een paar suggesties:

  • Over het ontstaan van Sint-Maarten wordt veel gespeculeerd. Volgens een legende was Maarten een jongen in het leger. Op een avond ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Maarten vond dat zielig, trok zijn mantel uit en hakte die met zijn zwaard in 2 stukken. De ene helft hield hij, de andere gaf hij aan de bedelaar. Dat is nog eens naastenliefde. U kunt uw kinderen dit jaar het verhaal van Sint-Maarten eens uitgebreid vertellen, met  nadruk op de warme boodschap.
  • Maak met elkaar een mooie lampion! Bij Sint-Maarten horen lampionnen. Vroeger werden lampionnen gemaakt door suikerbieten of pompoenen uit te hollen. Of je bouwde een lampion van papier-maché. Een uitleg kunt u het beste opzoeken op internet, want de technieken verschillen. Is de lampion klaar? Doe de lichten in de kamer uit en de lichten in de lampion aan.
  • Speel een snoepjesspel. Bijvoorbeeld snoepjesmemory. De regels: koop verschillende soorten snoepjes en  bekertjes. Leg verschillende snoepjes onder een aantal bekertjes. Om de beurt mag iemand 2 bekers omdraaien. Vind je 2 gelijke snoepsoorten, dan mag je die opeten. Dit spel is ook leuk met bijvoorbeeld tomaten, worteltjes of radijsjes.
  • Binnen Sint-Maarten liedjes zingen? Maak er een familie-karaoke van. Google daar maar eens op.
  • Wat met Pasen kan, kan ook met Sint-Maarten. Het is donker deze tijd van het jaar, dus versier uw tuin met lampjes. Sint-Maarten gaat immers ook over licht. Verstop die snoepjes en zoeken maar!

Bron: noordoostpolder.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden