Het Woudagemaal vijfje ter ere van 100-jarige

Het Woudagemaal vijfje
Foto: screenshot knm.nl

De negende uitgifte in de werelderfgoed herdenkingsmuntenserie betreft het Woudagemaal in Lemmer. De munt wordt uitgegeven ter ere van het 100-jarig jubileum van het gemaal.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft het ontwerp vandaag, 3 september, onthuld. De herdenkingsmunt wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De munt is ontworpen door beeldend kunstenaar Berend Strik, die in 2006 al verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Rembrandt Vijfje.

Het Woudagemaal Vijfje is de eerste (herdenkings)munt waarop Koning Willem-Alexander met zijn baard is afgebeeld. Achter de Koning wappert de vlag van Friesland, daaronder is een fragment van de kanalen die het Woudagemaal omringen zichtbaar. Op de keerzijde van de munt wordt het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief afgebeeld in strakke lijnen.

De Woudagemaal uitgiften

Het Woudagemaal Vijfje heeft een nominale waarde van vijf euro en is een wettig betaalmiddel in Nederland. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere kwaliteiten, geslagen in zilver en goud.

Op 7 oktober wordt bij het Woudagemaal de ceremoniële Eerste Slag van de herdenkingsmunt verricht, waarna de munten uitgeleverd worden. De dag wordt tevens het 100-jarig jubileum van het Woudagemaal gevierd. De herdenkingsmunten ter ere van het Woudagemaal zijn te bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

In 2018 werd het Schokland vijfje uitgegeven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden