Razzia – theaterspektakel in Vollenhove

Razzia
Foto: De Meenthe

Razzia wordt van 2 tot en met 5 september gespeeld in het park in Vollenhove. De kaartverkoop is in volle gang en gaat hard. In overleg met de veiligheidsregio zijn er een aantal extra voorstellingen gepland, waarvan ook één op de middag. De kaartverkoop loopt via www.demeenthe.nl.

Razzia is een productie van De Meenthe Externe Producties. Bij de productie zijn o.a. Klaas Eissens en Anca Blok uit Noordoostpolder betrokken.

Razzia is een oorlogsverhaal geschreven door Jan Blei. De muzikale vormgeving is in handen van Wim Rebergen en Barbara Lok. De voorstelling is doordrenkt met filmbeelden gemaakt door Klaas Eissens en beeldende kunst door Anca Blok. Schrijfster Marjan Berk is de vertelster en de regie is in handen van Mitchell ten Hove.

Razzia is een eerbetoon aan verzetsgroep Ome Willem en verzetsman Harmen Visser. Er wordt stilgestaan bij het goed en kwaad dat Vollenhove in de oorlog verdeelde.

Het is Vrijdagochtend 17 november 1944 op Landgoed De Oldenhof bij Vollenhove. Onder leiding van de gevreesde SS- en Polizeiführer Hanns Albin Rauter, trekken vierduizend Duitse soldaten de Noordoostpolder in. Tweeduizend polderwerkers worden opgepakt en op transport gezet naar Duitsland.

In Razzia wordt het spoor gevolgd van koerierster Meike van Dalen en politieagent- en verzetsman Harmen Visser. Beiden maken deel uit van verzetsgroep ‘Ome Willem’. Meikes vader wordt opgepakt en afgevoerd naar Duitsland. Hij keert niet terug. Het voedt de immense haat van Meike ten opzichte van Rauter. Het leidt tot de aanslag op Rauter bij de Woeste Hoeve en het doodschieten van honderden vaderlanders. Tijdens de bevrijding van Vollenhove, komt het verhaal tot een dramatische ontknoping.

Razzia is geen letterlijke weergave van geschiedkundige feiten, maar een gedramatiseerd verhaal dat recht wil doen aan het offer dat door velen is gebracht om onze vrijheid te bevechten en borgen. Razzia maakt gebruik van verschillende disciplines, naast theater, maakt de voorstelling gebruik van cinema en graphic design. Alle rollen worden ingevuld door lokaal- en regionaal talent.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden