Expositie Polaroid Art van Pim van der Maden

Polaroid Emulsion Lift
Foto: Pim van der Maden

Pim van der Maden is fulltime professioneel fotograaf sinds 1988 en gespecialiseerd in florale fotografie, landschappen en mensen.

Hij werkt al jaren met een weinig gebruikte, niet digitale techniek om zijn vrije werk vorm te geven. Bij het aanschouwen van dit werk zal niet iedereen meteen herkennen dat het om fotografie gaat; dat wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek. De foto’s worden gemaakt met een 4×5” of 8×10” groot
formaat technische camera op Polaroidfilm. De foto wordt op de normale wijze ontwikkeld en minimaal 24 uur te drogen gelegd. Daarna weekt hij de emulsie (de micromillimeters dunnen beeld laag) los van de kartonnen drager en zet deze over op aquarelpapier.

De manier waarop de emulsie zich gedraagt bij het overzetten is voor een groot deel onvoorspelbaar en elke keer weer een verrassing. Na droging van foto en aquarelpapier, fixeert hij het beeld voor een lange houdbaarheid. Elke Polaroid Emulsion Transfer is uniek, omdat er geen negatief is voor meerdere afdrukken én omdat de manier waarop de emulsie reageert bij het overzetten elke keer weer anders is.

In 2000 is hij voor een serie van 20 Polaroidtransfers bekroond met het Fellowship van het Dutch Institute of Professional Photography.  Tevens is hij met zijn Polaroidportretten genomineerd geweest voor de PF Portfolioprijs en is de serie gepubliceerd in het internationale Fine Art Magazine “Silvershotz”.

De expositie is van 14 september tot en met 28 oktober te zien in hal op de benedenverdieping van Cultuurbedrijf Noordoostpolder aan het Harmen Visserplein op werkdagen tussen 09.00 en 17.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.kunstuitleenemmeloord.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden