Annejet van der Zijl in Literair Café ’t Voorhuys

Foto: Carli Hermes

Donderdag 16 november interviewt Francesca Kramer Annejet van der Zijl in Theater ‘t Voorhuys tijdens het literair café in de beurszaal.

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land.

Tijdens het literair café wordt de schrijfster geïnterviewd door de op Urk geboren Francesca Kramer, ze was eigenaar van een communicatiebureau, hoofdredacteur van het tijdschrift Wit Wedding en is journalist voor onder andere Volkskrant Magazine en Flow en schrijft over onderwerpen als depressie en rouw.

Op haar 43ste begon ze een studie psychologie. Na haar studie wil ze het schrijven van artikelen en boeken combineren met een eigen praktijk. Onlangs verscheen het ‘Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw’ dat ze samen met Lisette Wevers schreef.

Annejet van der Zijl

In 1998 debuteerde Annejet met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan 100 000 exemplaren zijn verkocht.

De liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2002) overtrof dat succes: er gingen meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank. Beide boeken, Anna en Sonny Boy, werden verfilmd en met diverse prijzen bekroond. Anna werd daarnaast in 2017 bewerkt tot een musical, die tot in 2018 in de Nederlandse theaters op tournee gaat.

In 2009 verscheen Bernhard, een verborgen geschiedenis over de Duitse achtergrond van onze voormalige prinsgemaal. Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Zowel Bernhard als Gerard Heineken (2012) werden bestsellers en sleepten diverse nominaties en prijzen in de wacht. Zelf ontving Annejet de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord.

Eind 2015 verscheen haar nieuwste boek De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van de Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix. Dit boek bezette wekenlang de eerste positie op de bestsellerlijsten en er werden binnen vier maanden meer dan honderdduizend exemplaren van verkocht.

In 2017 verscheen een heruitgave van het niet eerder apart gepubliceerde verhaal De Dageraad, waarin de geschiedenis wordt verteld van de voorouders van Sonny Boy. Het boek werd geïllustreerd door Sylvia Weve.

Het literair café wordt georganiseerd door Theater ’t Voorhuys en FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder en begint om 20.15 uur. Voor meer informatie: www.theatertvoorhuys.nl
Bibliotheekleden en theaterpashouders krijgen korting op de voorstelling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen