November ‘Nederland Leest’-maand

De campagne Nederland Leest staat dit jaar in het teken van het thema robotica en robotisering. Het motto van de editie van 2017 luidt daarom: ‘Nederland Leest de toekomst’.

Bibliotheekbezoekers krijgen het boek Ik, robot van Isaac Asimov cadeau. De campagne loopt van 1 tot en met 30 november 2017.

Aan simpele chat- en twitbots is de mens inmiddels gewend, maar wat gebeurt er als de techniek voortschrijdt en met literatuur aan de slag gaat? Dat is de vraag bij een experiment dat auteur Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aangaat.

Onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een robot waarmee zinnen en alinea’s geproduceerd kunnen worden, die – geholpen door een auteur van vlees en bloed – moeten resulteren in een uniek literair verhaal.

Het streven van het experiment is om dat verhaal te publiceren bij het Geschenkboek van Nederland Leest, de heruitgave Ik, robot van Isaac Asimov.

Ik, robot

‘Ik, robot’ is een verzameling van negen korte sciencefictionverhalen die de Amerikaanse schrijver en biochemicus Isaac Asimov tussen 1940 en 1950 publiceerde.: ‘Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica.”

Bezoekers van de bibliotheek ontvangen in de maand november dit gratis boekje in de bibliotheek. Op de startdag 1 november staat er ook een kopje koffie met iets lekkers klaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen