Tentoonstelling Welkom Wende op Schokland

Museumkerk Schokland
Museumkerk Schokland
Foto: noordoostpolder.nieuws.nl

Op Schokland is momenteel een bijzondere tentoonstelling te zien. Welkom Wende toont de gezichtsreconstructie van een prehistorische vrouw en uitleg over opgravingen van dertig jaar geleden.

SCHOKLAND, 22-06-2021- De gezichtsreconstructie is te zien in een tijdelijke tentoonstelling in de pastorie van de Museumkerk. De tentoonstelling is enkele weken te bezichtigen, waarna Wende een prominente plaats krijgt in de vaste tentoonstelling van Museum Schokland.

Gezichtsconstructie

De gezichtsreconstructie is gemaakt door paleokunstenaar Remie Bakker uit Rotterdam. Hij kreeg de opdracht om op basis van de schedel – in bruikleen van Batavialand/PDBF – een levensechte gezichtsreconstructie te maken. Aan de hand van een 3D-print heeft Bakker het gezicht van de vrouw zo realistisch mogelijk gemodelleerd. De reconstructie is wetenschappelijk verantwoord.

De vrouw heeft de naam Wende gekregen, gekozen uit ruim inzendingen op een prijsvraag. Wende is een afkorting van Wendila, wat oud-Germaans is voor “reiziger” of “dwaler”. Museum Schokland verkoos die naam, omdat die iets zegt over het leven in de late Steentijd, maar bezoekers ook meeneemt als reizigers in de tijd.

Symbool vroege geschiedenis Schokland

Deze vrouw van Schokland, Wende, staat symbool voor de vroege geschiedenis van het gebied. Museum Schokland vertelt het eeuwenoude verhaal van het leven met water. Ook voor de tijd van de Zuiderzee leefde men met het water: op hoger gelegen rivierduinen aan de vroege loop van de Overijsselse Vecht. Wende roept vragen op: hoe gaan we om met een veranderend landschap, toen, nu en in de toekomst?

Rondom de presentatie van Wende is een tijdelijke tentoonstelling ontwikkeld. Hier wordt meer uitleg gegeven over de opgravingen, dertig jaar geleden. Er zijn artist impressions te zien van het landschap in de tijd van Wende. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de vervaardiging van de gezichtsreconstructie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen