Vaccinatiebewijzen in CoronaCheck-app

Foto: Screenshot coronacheck.nl

Naast testbewijzen zijn nu ook vaccinatiebewijzen beschikbaar in de CoronaCheck-app. Voor wie bij een huisarts, ziekenhuis of instelling is gevaccineerd geldt: vanaf 1 juli.

Met een vaccinatiebewijs kun je na volledige vaccinatie, net na als een negatieve test, toegang krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU.

De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De binnenlandse code geeft bij het scannen niet weer of het groene vinkje tot stand is gekomen door vaccinatie of testen. De internationale variant laat wel meer gegevens zien. Dat is om tegemoet te kunnen komen aan de verscheidenheid aan inreisregels die sommige Europese landen hanteren.

Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa. Reizigers moeten zelf opletten welke regels precies gelden in het land van bestemming. Via de website www.wijsopreis.nl kunnen zij informatie opzoeken.

Mensen die al eerder corona hebben gehad worden na hun eerste prik ook beschouwd als volledig gevaccineerd en kunnen dus na de registratie van de eerste prik een vaccinatiebewijs genereren. Voor mensen die corona hebben gehad en niet bij de GGD zijn gevaccineerd maar bij een huisarts, ziekenhuis of instelling is dat mogelijk vanaf 1 juli.

Registratie van vaccinaties

Om een vaccinatiebewijs te genereren, moeten mensen inloggen met hun DigiD in de CoronaCheck-app. De CoronaCheck-app maakt vervolgens een koppeling met het registratiesysteem van het RIVM, het CIMS. Daarin leggen GGD, huisartsen, ziekenhuizen en instellingen de gezette prikken vast. Bij het overgrote deel van de prikken is dat ook al gebeurd. De CoronaCheck-app koppelt daarnaast ook direct met het registratiesysteem van de GGD. Daardoor kan de CoronaCheck-app bij ruim 90% van de gezette vaccinaties ook automatisch een vaccinatiebewijs genereren.

Mensen die hun vaccinatie nog niet terugvinden in de CoronaCheck-app kunnen het beste contact opnemen met de huisarts of instelling die hen heeft gevaccineerd. Vanaf 1 juli kunnen zij handmatig een vaccinatiebewijs genereren met behulp van een speciaal webportaal voor artsen.

Papieren alternatief

Mensen die geen smartphone hebben, kunnen vanaf donderdag 1 juli ook hun vaccinatiebewijs printen via www.coronacheck.nl of bellen met 0247 247 247.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen