Geschiedenis biodynamisch tuinbouwbedrijf Flevoland

Foto: Flow Media

Het boek ‘De opdracht een goed rentmeester te zijn’ beschrijft het verhaal van biodynamisch tuinbouwer Jan Jonkman en de ontwikkeling van de biologische landbouw in Flevoland.

De West-Friese tuinder Jan Jonkman stak op 26 februari 1986 met vrouw en kinderen de Houtribdijk over om als één van de eerste een biodynamisch tuinbouwbedrijf te stichten aan de Bronsweg in Lelystad.

Het boek dat zijn verhaal vertelt, is 10 maart officieel gepresenteerd aan Jan Nico Appelman, gedeputeerde provincie Flevoland en Stefan Lohuis, directievoorzitter Rabobank Flevoland. 

Overstap naar biodynamisch

Tuinder Jan Jonkman heeft een weloverwogen overstap gemaakt naar het biologisch dynamisch telen van voedsel voor de mensheid. Het op deze manier gaan telen en produceren, zowel in geest als dagelijks werk, is een proces van omschakeling geweest. Evenals het opzetten van een afzetorganisatie voor de biologische producten. Een traject van vallen en opstaan.

De ervaringen zijn uitgebreid en uitstekend gedocumenteerd door onderzoeker en historicus dr. Henk Pruntel. Provincie Flevoland is intussen uitgegroeid tot landelijke voorloper in biologische landbouw. Van alle landbouwgrond is 12,8 procent biologisch in de polder. Flevoland laat bovendien verhoudingsgewijs de grootste groei zien in biologische landbouwareaal. 

Inspiratie

Jan Nico Appelman: ‘Het is een uniek en inspirerend verhaal. Ik heb bewondering voor de pioniersgeest van de heer Jonkman. Het is niet voor niets dat Flevoland met onze vruchtbare bodem voorop loopt in biologische landbouw. Juist in deze tijd van transitie naar duurzame landbouw, waarin respect voor de natuur centraal staat, is zijn verhaal een voorbeeld voor velen! Daarnaast laat dit verhaal zien hoe je een duurzame verdienmodel voor de boeren en een afzetmarkt kan creëren, een onderwerp die nu volop in de belangstelling staat.’

Stefan Lohuis: ‘Een uniek boek, over een unieke ontwikkeling, die op deze manier nog nooit zo helder en samenhangend is beschreven. Een aanrader voor al degenen die op welke manier dan ook betrokken zijn bij de discussie over de nabije toekomst van de Nederlandse landbouw.’

Boek

Het boek ‘De opdracht een goed rentmeester te zijn’ wordt uitgegeven door de Stichting geschiedenis biologische landbouw Flevoland en is verkrijgbaar bij Boekenbestellen.nl (ISBN-nummer 97 8-94-6406-52311).

Op de foto staan v.l.n.r. Jan Nico Appelman, Gert Kolstee, Stefan Lohuis en Henk Pruntel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden