Vaccinatiebereidheid verschilt sterk per Flevolandse gemeente

Foto: Pixabay.com

DigitalPR.nl heeft op basis van cijfers van RIVM over het rijksvaccinatieprogramma per gemeente gekeken naar de vaccinatiegraad. Op Urk was in 2020 de weerstand het grootst.

Urk is de Flevolandse gemeente waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders weigerden hier vorig jaar het vaakst hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen.

Om die reden krijgt de overheid hier mogelijk dit jaar ook te maken met relatief veel coronavaccinatieweigeraars. Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data.

Meeste vaccinatieweigeraars op Urk

In 2020 had 61 procent van de tweejarigen in Urk al hun inentingen ontvangen. Nergens in Flevoland is dit percentage zo laag. Om goed te beschermen, streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent.

Ook in Lelystad (84,7 procent), Noordoostpolder (85,6 procent) en Zeewolde (87,2 procent) hadden relatief weinig tweejarigen in 2020 al hun inentingen ontvangen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Mede door deze terughoudendheid, zullen ook deze gemeenten mogelijk te maken krijgen met relatief veel inwoners die de coronavaccinatie weigeren.

In Dronten waren tweejarigen vorig jaar juist het vaakst volledig gevaccineerd: 92,2 procent van de kinderen had hier alle inentingen ontvangen.

Grootste stijging gevaccineerden ook op Urk

In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Ondanks de lage vaccinatiegraad op Urk, nam juist hier het draagvlak voor vaccineren in Flevoland het sterkst toe. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 2,5 procent meer tweejarige kinderen volledig ingeënt. Ook in Dronten (+2,1 procentpunt) en in Almere (+1,2 procentpunt) is deze stijging groot.

In Zeewolde nam het animo om tweejarigen te vaccineren juist het sterkst af. 3,8 procent minder ouders beschermden hun kinderen hier tegen infectieziekten ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op www.zorgverzekering.org

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden