OZC Cascade geeft kinderen en volwassenen zetje in de rug

Onderwijs Zorg Centrum Cascade helpt kinderen en volwassenen leerproblemen de baas te worden. Want wie wil er nu niet fluitend naar school of werk?

Annemieke van der Zwaag begon zeven jaar geleden haar praktijk ‘Dislekzie’ in Emmeloord. De expertise van de praktijk is echter zo breed geworden, dat de naam de lading niet langer dekte.

In het huidige Onderwijs Zorg Centrum Cascade werken naast de dyslexie- en dyscalculiebehandelaar, orthopedagogen, remedial teachers en een logopedist en er is een samenwerking met een GZ-psycholoog. „We hebben bovendien allemaal een achtergrond in het onderwijs, dus we mogen onszelf ook specialist in leren en gedrag noemen.”

Vergoeding vanuit de zorg

Cascade verstrekt dyslexie- en dyscalculieverklaringen. Kosten voor dyslexie worden bovendien – vanwege contracten met de gemeente Noordoostpolder – vergoed vanuit de zorg. „Daarnaast mogen we als zorgcentrum kinderen behandelen die een PGB (persoonsgebonden budget) hebben. Ouders kunnen een PGB aanvragen als een kind door een combinatie van factoren helemaal vastloopt op school.”

„Wij kunnen vervolgens alle onderzoeken doen waar het leerproblemen betreft. Maar als er emotionele problemen zijn die ernstiger zijn dan gemiddeld, kunnen we doorverwijzen naar de psycholoog. Die korte lijn wordt als heel prettig ervaren”.

Cascade werkt samen met scholen

Het OZC werkt nauw samen met scholen in Noordoostpolder en op Urk en in Zwolle, Kampen, IJsselmuiden en Vollenhove. „Wij gaan voor dyslexiebehandelingen naar de scholen toe, maar ouders worden door de scholen ook naar ons verwezen.”

„Als het een leerachterstand betreft die niet door dyslexie wordt veroorzaakt, kunnen ouders eveneens bij ons terecht voor onderzoek en ondersteuning. Wij proberen dan wel zoveel mogelijk contact te onderhouden met de scholen, zodat we elkaar kunnen versterken.”

Ontwikkelen executieve functies

Begeleiding is niet beperkt tot basisonderwijs. „Wij geven bijles aan scholieren; wiskunde, Nederlands en talen. Als je dyslexie hebt, kan Engels bijvoorbeeld erg lastig zijn”.

Cascade geeft ondersteuning bij het ontwikkelen van de zogeheten executieve functies, de hogere controlefuncties van onze hersenen die ons helpen bij het reguleren van ons gedrag en bij plannen en organiseren.

„We geven cursussen van zes weken aan groepjes pubers. Ze leren bijvoorbeeld prioriteiten te stellen: ga je huiswerk maken, heb je de discipline om dat te doen en welke stappen neem je dan of ga je uitstellen? En ze leren hoe ze het beste repetities en SO’s kunnen voorbereiden. In zo’n groepje stimuleren ze elkaar ook.”

Daarnaast is er de individuele begeleiding. „Iemand kan uren leren voor een SO en dan nog geen voldoende halen. Dan gaan we samen op zoek naar een andere manier van leren.”

„Ben je bijvoorbeeld auditief heel sterk, dan gaan we je helpen iets te leren via gesproken tekst. Of ben je juist visueel ingesteld dan richten we ons op een website met leuke filmpjes. Als we een manier hebben gevonden die werkt, stippelen we samen een plan uit, zodat je daarna zelfstandig verder kan.”

Cascade helpt ouders begrijpen

Cascade biedt tevens cursussen aan ouders om hun kinderen te helpen bij het maken van huiswerk. „Ouders raken wel eens wat in paniek als hun pubers niet direct mee kunnen komen. Dan kunnen ze hun kinderen naar ons sturen voor huiswerkbegeleiding, maar we kunnen ouders ook helpen te begrijpen hoe het brein van een puber werkt en wat ze zelf kunnen doen om hun kind op weg te helpen.”

Cursus ‘snel lezen en mindmappen’

De expertise van het OZC is ook van nut voor mensen die al in het werkveld zitten. Dat merkte Van der Zwaag toen ze een overheidsinstantie benaderde met de vraag of er belangstelling was voor een cursus ‘snel lezen en mindmappen’.

„Ik hoopte op tien aanmeldingen, maar het waren er zeventig. Dat geeft wel aan dat ook hoger opgeleiden er nog problemen mee hebben om snel de essentie uit een tekst halen.”

Daarnaast zijn er volwassenen die baat hebben bij individuele begeleiding wanneer ze op hun werk bijvoorbeeld vastlopen als gevolg van dyslexie of concentratieproblemen. „Met speciale technieken helpen we hen om dat wat ze in hun hoofd hebben ook goed op papier te krijgen. Zo’n traject is erop gericht ze te helpen zelfvertrouwen te krijgen of te herwinnen.”

OZC Cascade | Haarlemmermeer 10, 8302 NP Emmeloord | Tel.: 06 20545837 | www.ozc-cascade.nl

tekst: Margé Hof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen