Robotmelken keuzevak op Groenhorst Emmeloord

Foto: Groenhorst Emmeloord

Als eerste mbo veehouderijschool van Nederland introduceert Groenhorst Emmeloord het keuzevak robotmelken. Bij de invulling van het keuzevak is het bedrijfsleven betrokken en dat maakt de opzet uniek.

Leerlingen in het derde jaar van de opleiding Melkveehouderij kunnen vanaf schooljaar 2017-2018 kiezen voor dit specialistisch onderdeel. De fabrikanten van melkrobots in Nederland: Boumatic, DeLaval, Fullwood, Gea, Lely, en SAC geven les over de verschillende aspecten van het robotmelken.

Het technische onderdeel wordt ingevuld door ROC Friese Poort en de studenten lopen verplicht stage bij een ‘robot-boer’. Hiermee vergroot de leerling niet alleen zijn kennis, ook de zelfredzaamheid op het eigen bedrijf én de kansen op een leuke baan in dit vakgebied nemen toe.

Behoefte aan goed opgeleid personeel

Met de groei van het aantal melkrobots is er veel vraag naar nieuwe monteurs. Leerlingen van Groenhorst hebben een sterkte affiniteit met de melkveehouderijsector, aan technische- en productkennis schort het nog wel eens. Daarin voorziet dit keuzevak. Het is niet voor niets dat de sector enthousiast is mee te doen, ze staat te springen om goed opgeleid personeel.

De sector staat zelf voor de klas

De fabrikanten ontvangen de leerlingen op locatie en verzorgen lessen over onder andere voorbereiden robotmelken, dagelijks management, robotonderdelen, onderhoud, beoordelen robot, energieverbruik en technische ondersteuning.

Medewerkers van alle fabrikanten waren aanwezig tijdens de kick-off bijeenkomst op de school. In de dagelijkse praktijk houden zij zich o.a. bezig met het opleiden van de monteurs en het verzorgen van de servicedienst. Die inbreng is ontzettend waardevol om inhoud toe te voegen aan het keuzevak.

Technische invulling robotmelken door Friese Poort

ROC Friese Poort verzorgt het technische aspect binnen het keuzevak. In vijf dagdelen krijgen de studenten les over onder andere printplaten, schemalezen, meetapparatuur, PLC techniek en pneumatiek. Hiermee leidt Groenhorst de leerling breed op en maken ze gelijk kennis met de bedrijven. Die directe betrokkenheid zorgt naar verwachting voor een doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen