Duurzame renovatie huurwoningen Rutten

Renovatie huurwoningen Rutten.
Renovatie huurwoningen Rutten.
Foto: mhpublicaties.nl

Dertien eengezinswoningen uit de jaren ’50 aan de Sportweg en Meerweg in Rutten worden grondig gerenoveerd. Daarmee kunnen de woningen weer zo’n veertig jaar vooruit. Begin november zijn de werkzaamheden afgerond.

Dit pilotproject is het eindresultaat van een gezamenlijk traject van Mercatus en bewoners over de toekomst van deze eengezinswoningen. De woningen krijgen een nieuwe schil en worden aan de binnenzijde opgeknapt. Daarnaast worden de woningen nul-op-de-meter gemaakt.

Bewonersparticipatie

Mercatus is enige tijd geleden met de bewoners van de Sportweg en Meerweg in gesprek gegaan over de toekomst van hun woning. Na verschillende bewonersbijeenkomsten is voor de Sportweg 14-26 en de Meerweg 19-29 besloten om de woningen een nieuwe toekomst te geven.

Mercatus heeft vervolgens aannemer Van Wijnen Gorredijk geselecteerd om de werkzaamheden uit te voeren op basis van hun Fijn Wonen-concept. Dit gebeurde na een bezoek met de bewoners aan een modelwoning in Gorredijk.


Verduurzaming

Het concept voorziet in een sterk isolerende schil om de bestaande woning heen in combinatie met het vernieuwen van alle installaties en het plaatsen van zonnepanelen. Het vernieuwen van de installaties gebeurt door deze aan de voorzijde van de woning in een zogenaamde energiekern te plaatsen.

De installaties behoren tot de meest efficiënte en energiezuinige die momenteel (betaalbaar) in de markt verkrijgbaar zijn. Zo wordt de energiebehoefte van de woning kleiner en de benodigde energie duurzaam opgewekt. Dit draagt bij aan het verlagen van de woonlasten van de huurders.

Daarnaast wordt de vaak verouderde binnenzijde van de woning verbeterd. Daarmee blijft de woning ook functioneel aantrekkelijk.
Bovendien kan de huurder tegen bijbetaling kiezen voor een vergroting van de woonkamer of de aanbouw van een zorgunit (aparte unit om thuis zorg te kunnen ontvangen).

Begin november zijn de werkzaamheden afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen