Laat dit over aan de professional – deze tuinklussen kun je beter niet zelf doen

12 mei , 11:27 Zakelijk
rob de vries 017
Rob de Vries

Elk jaar raken er in Nederland ongeveer 50.000 mensen gewond bij het klussen in de tuin. Een expert legt uit welke klussen je beter niet zelf kan doen.

Van boomverzorging tot het aanleggen van een terras: veel klussen in de tuin lijken eenvoudig en zonder risico. Een expert van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, benadrukt echter de klussen die we niet zelf zouden moeten aanpakken. Het zijn niet alleen lastige klussen om goed uit te voeren, ze brengen ook een risico op letsel met zich mee als het misgaat. 

Jaarlijks belanden er duizenden mensen in het ziekenhuis door een ongeluk in de tuin, en in totaal raken ongeveer 50.000 mensen gewond. Soms is dat gewoon pech, maar vaak komt het doordat iemand niet genoeg kennis of ervaring heeft om een klus veilig en goed uit te voeren.

Rob de Vries, een ervaren hovenier bij Werkspot.nl, vertelt dat je sommige tuinklussen prima zelf kunt doen, maar dat je sommige beter aan een professional kunt overlaten.

“De meeste mensen kunnen best een gazon maaien of planten snoeien, maar voor sommige tuinklussen heb je echt een paar deskundige handen nodig. Het snel zelf doen lijkt een besparing, maar vaak is het juist een schijnbesparing. Klussen die niet goed worden uitgevoerd, moeten uiteindelijk gecorrigeerd of opnieuw gedaan worden. In het ergste geval kan slecht uitgevoerd werk leiden tot verwondingen, zowel bij jezelf als bij anderen.”

“Bij klussen die specialistisch werk vereisen, is het altijd verstandig om op z’n minst een professional voor advies in te schakelen. Op de lange termijn bespaart het je tijd en geld, en zorgt het voor een mooie én veilige tuin.”

Tuinklussen die je beter niet zelf kan proberen:

Tegels leggen

Tegels leggen voor je terras lijkt misschien eenvoudig, maar zelfs één verkeerd gelegde tegel kan later voor problemen zorgen. Van onkruidgroei tot oneffen randen die een struikelgevaar vormen voor jou en je gasten. Dit is een klus die je beter aan een vakman kunt overlaten. Slecht gelegde tegels zorgen ervoor dat je terras na verloop van tijd verschuift en vrijwel zeker opnieuw gelegd moet worden. Het is dus niet alleen een veiligheidsrisico, maar ook een schijnbesparing.

Bomen snoeien

Nu de winter voorbij is, hebben je bomen wat aandacht nodig. Dode takken en bladeren moeten verwijderd worden, zodat ze gezond kunnen groeien voor de zomer. Het lijkt misschien eenvoudig, toch vereist snoeien vaardigheid en ervaring. Te veel snoeien kan de boom onder stress zetten en het risico op ziektes en plagen vergroten. Snoei je te dicht bij de stam of hoofdtak, dan stel je de boom bloot aan mogelijke rotting. Bovendien, als een tak schade veroorzaakt aan je huis of de tuin van een ander, ben jij verantwoordelijk voor de kosten. De schade wordt waarschijnlijk niet gedekt door je verzekering.

Een boomstronk verwijderen

Het uitgraven en verwijderen van een boomstronk is fysiek zwaar werk en kan dagen duren zonder de juiste specialistische apparatuur. Het is niet alleen tijdrovend, maar het kan ook gemakkelijk leiden tot letsel door de zware aard van het werk. Gun jezelf dus een pauze en schakel een professional in. In sommige gebieden heb je bovendien een vergunning nodig om een boom binnen de bebouwde kom te verwijderen. Als je een boom zonder toestemming kapt, kun je een forse boete krijgen. Het kappen van bomen is een gevaarlijke klus. Als het niet goed wordt uitgevoerd, kan het leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood.

Verzadiging en drainage

Als je tuin tijdens de lange, natte winter te maken heeft gehad met wateroverlast of als je een terras wilt aanleggen, moet je misschien drainagewerkzaamheden uitvoeren. Dit is een zeer specialistische klus, want verkeerd uitgevoerd werk kan schade veroorzaken aan de tuin van je buren. Volgens de Nederlandse wet zijn huiseigenaren verplicht de afwatering zo te regelen dat de eigendommen van anderen geen schade ondervinden. ‘Franse drainage’ (het aanleggen van een ondergrondse buis om overtollig water af te voeren naar de straat, sloot of het riool) is een populaire oplossing, maar vereist veel expertise.

Schermen

De lente is een mooi moment om de schutting te repareren en te behandelen na de strenge winter. Hoewel het mogelijk is om zelf een schutting te plaatsen, zijn er verschillende redenen waarom dit geen goed idee is. Ten eerste kunnen bepaalde hoogtes van schuttingen een bouwvergunning vereisen, en je kunt gedwongen worden de schutting te verwijderen als je de regels overtreedt. Ten tweede, als je de palen te ver uit elkaar plaatst of ze niet stevig genoeg zet, is de kans groot dat de schutting niet bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Dit kan leiden tot extra kosten voor vervangingen en reparaties. Bovendien kan het gevaarlijk zijn als de schutting omvalt.

Een vijver aanleggen

Het graven van een vijver lijkt misschien eenvoudig, maar het is in werkelijkheid behoorlijk complex. De vijver moet bijvoorbeeld in de schaduw liggen om algengroei te voorkomen en op een vlakke, egale ondergrond staan. Als je vijver een pomp of filter nodig heeft, is het verstandig om een elektricien in te schakelen, aangezien water en elektriciteit geen veilige combinatie zijn. Bovendien kunnen vijvers een groot gevaar zijn voor bezoek. Een professional kan je helpen met de juiste plaatsing en de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Een heg snoeien

Wist je dat het snoeien van bepaalde heggen verboden kan zijn tussen 15 maart en 15 juli vanwege het broedseizoen, en soms zelfs langer? Bovendien kunnen de gereedschappen die je gebruikt, zoals heggen- en snoeischaren, gemakkelijk verwondingen veroorzaken als ze niet goed worden gehanteerd. Bij het snoeien van grotere heggen is het vaak noodzakelijk om een ladder te gebruiken, maar het combineren van een ladder met elektrisch gereedschap kan gevaarlijk zijn. Zeker zonder de juiste ervaring. Daarom is het vaak verstandiger en veiliger om deze klus door een professional te laten uitvoeren.