Ceres viert 50-jarig bestaan: „We nodigen iedereen uit om mee te doen of te komen kijken”

Ceres heren 1 in actie
Ceres heren 1 in actie
Foto: archieffoto
Basketbalvereniging Ceres viert op zaterdag 25 juni het vijftig-jarig bestaan in de Bosbadhal in Emmeloord. „We nodigen iedereen uit om mee te doen of te komen kijken”, aldus de jubileumcommissie.
EMMELOORD, 14-06-2022 – ’s Middags zijn er tal van basketbalactiviteiten, ’s avonds is er wedstrijd tussen de eerste herenteams van Ceres en Orca’s uit Urk. Aansluitend volgt er een reünie. „Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig”, benadrukt de commissie.
Het middagprogramma begint om één uur. Oud-international Henk Pieterse combineert basketbal met zijn missie tegen het pesten. Luuk Wissema uit Emmeloord stelt iedereen in de gelegenheid om kennis te maken met rolstoelbasketbal. In het zwembad laat de vereniging De Zwerfkei uit Meppel de bezoekers proeven aan waterbasketbal.
Balletje gooien
Tegelijkertijd kunnen leden, oud-leden en niet-leden zelf een balletje gooien, is er een skills challenge en een wedstrijd vrije worpen schieten. De jeugd kan dunken met behulp van een trampoline. Er is een uitgebreid randprogramma met NBA-basketbal op de playstation, een springkussen, vertoning van foto’s en video’s uit de Ceres-geschiedenis en een pubquiz.
Ook zijn er vier sprekers. Voormalig Ceres-speler Hans Zwerver is tegenwoordig hoogleraar Sportgeneeskunde. Hij vertelt over het belang van bewegen. Hanno Schoenmakers was ooit speler van Ceres en spreekt over zijn carrière in de eredivisie, Frankrijk en Italië. Herman van den Belt geeft een inleiding over het coachen in de eredivisie en Matthieu ten Dam geeft inzicht in de topsportopleiding in Zwolle, waar ook verschillende talenten uit Emmeloord dagelijks trainen.
Ceres – Orca’s
Om zeven uur ’s avonds speelt het eerste herenteam van Ceres tegen Orca’s uit Urk. Deze teams vochten in het verleden heroïsche duels uit. Ceres omschrijft de ontmoeting daarom bescheiden als ‘El Clásico’. Dit seizoen speelden beide teams op hetzelfde niveau, maar kwamen ze elkaar niet tegen. Orca’s werd kampioen in de oostelijke eerste klasse, Ceres werd tweede in het noorden.
Beide ploegen hebben deze avond een gastspeler. Bij Orca’s is dat Bart van Schaik uit Urk, die al op jonge leeftijd in Zwolle ging ballen en daar uitgroeide tot eredivisiespeler. Bijzonder is, dat hij in Emmeloord wellicht gaat samenspelen met zijn vader Ed. Die is assistent-coach van Orca’s 1, maar als het nodig is trekt hij ook nog steeds zijn tenue aan. Ceres heeft Tim Hoeve, aanvoerder van Aris uit Leeuwarden, aangetrokken als gastspeler.
Balkunstenaar
In de rust van Ceres – Orca’s is er een optreden van balkunstenaar Galdino Haimé. Hij reist de hele wereld over met trucs met één of meerdere ballen. Galdino verzorgt in de Bosbadhal ook twee interactieve workshops, waar hij jonge basketballers en andere belangstellenden uitdaagt: „Want het delen van mijn creativiteit is mijn grote passie.”
Ceres was in 1971 een voortzetting van de basketbalafdeling van omnivereniging ODI. Eigenlijk bestaat de club dus al 51 jaar, maar vanwege corona stelde de jubileumcommissie de festiviteiten een paar keer uit. Momenteel telt de vereniging 130 leden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen