Mare Australis roeit over de Theems tijdens de Great River Race Londen

Roeien over de Theems.
Foto: Sloeproeivereniging De Zuyderzeeroeiers

Na een jaar van voorbereidingen gingen de dames van de Mare Australis op donderdag 12 september om 3.30 uur vanuit de Noordoostpolder op weg naar Schiphol voor hun Londen avontuur.

Na nog een kopje koffie en thee op het vliegveld, vlogen ze over het kanaal naar het Verenigd Koninkrijk. De sloep werd door hoofdsponsor Jacco Wakker op zijn boot de Dancing Water naar Londen gevaren.

Donderdag en vrijdag was er tijd om de stad te verkennen. Na een rondje highlights door de stad, liepen de roeisters over de Tower Bridge. Tijdens het lopen over deze iconische brug, kwam het besef dat ze zaterdag hieronder door zouden roeien! De Theems leek vanaf de brug toch behoorlijk groot en er stond een flinke stroming met aardig wat golven.

Zaterdagochtend werden ze na een snel ontbijt vanaf het hotel, in de buurt van de finish, naar de startlocatie gebracht. Het zonnetje scheen en het beloofde een prachtige dag te worden.

De start van de race was bij de Millwall Outer Dock. Daar lagen alle 314 deelnemende boten klaar voor de race over de Theems, met een lengte van 21,6 mijl (ongeveer 34 km). Om 11.50 uur mochten ze van start gaan. Normaal gesproken wordt er in de Mare Australis door acht dames geroeid met één persoon aan het stuur.

Bij de Great River Race is het verplicht om een passagier aan boord mee te nemen, dus hadden ze een negende roeier op de boeg zitten. Deze wisselde twee keer tijdens de wedstrijd om, om ook een deel van de wedstrijd te kunnen roeien.

Het eerste deel van de race stond er een behoorlijke stroming en waren er hoge golven. Na zo’n zes kilometer werd onder de eerste brug door geroeid: de Tower Bridge. Het sloepje Mare Australis is dan toch klein op zo’n grote rivier onder zo’n immense brug. De volgende kilometers kwamen alle highlights van Londen voorbij: de Tower of London, St. Pauls Cathedral, de London Eye, de Big Ben en de Westminster Abbey.

Intussen werd de Mare Australis ingehaald door diverse bootjes, maar kon het zelf ook genoeg andere bootjes inhalen. Jong en oud, met twee tot twaalf roeiers aan boord: vrijwel elk type roeiboot was vertegenwoordigd op de Theems. Onderweg werd onder maar liefst 27 verschillende bruggen doorgeroeid. Op vrijwel elke brug stonden toeschouwers de roeiers aan te moedigen. Na drie uur en negen minuten werden de dames met kanonschoten over de finish gehaald. Van de wedstrijduitslag werd niet veel begrepen, maar bij deze race gold bovenal dat meedoen belangrijker was dan winnen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden