Griep en Bakker gaan in 2018 voor goud in NK IJsvissen

Richard Griep en Siemen Bakker uit Emmeloord werden respectievelijk tweede en derde tijdens het NK IJsvissen. Volgend jaar gaan ze allebei voor goud.

Het NK IJsvissen werd in het laatste weekend van januari in het merengebied Dalsland in Zweden gehouden. Winnaar werd Edward Riegman uit Oldemarkt.

Het nieuws van hun overwinning was eerder thuis dan zijzelf, vertelt Griep. ,,Terug in Emmeloord kreeg ik allemaal felicitaties. Het bleek overal al online te staan.’’ Het nieuws was verspreid door Harco Bergman, initiatiefnemer van het ijsvissen in Nederland.

Hij nam het idee eind 2012 mee uit Lapland en kon in de koude januarimaand die volgde samen met de Sportvisfederatie Noord-Nederland het eerste NK IJsvissen organiseren op de Kuinderplas in het Kuinderbos.

Alternatieve NK IJsvissen in Zweden

Zoveel ijs heeft er sindsdien niet meer gelegen, dus zocht de organisatie een alternatieve locatie in het buitenland. De sportvissers Griep en Bakker – die van het eerdere NK in het Kuinderbos geen weet hadden – werden voor de editie van vorig jaar door Bergman uitgenodigd.

Griep vist al vanaf zijn zesde en is lid van hengelsportvereniging ’t Poldervoorntje. Samen met Bakker richt hij zich op roofvissen. ,,Zo hebben we in Spanje wel op meervallen gevist en in Portugal op haaien.’’

Maar ijsvissen had hij nog nooit gedaan. ,,Tot Harco ons vroeg om mee te gaan ijsvissen in Zweden. Geen idee dat het om het NK ging, totdat ik anderen hun professionele apparatuur zag uitpakken. Daar stonden wij met onze hengeltjes.’’

Alhoewel onvoorbereid, werd Griep derde. Dit jaar pakte hij het als medesponsor van het evenement professioneler aan. Hij werd tweede met 93 centimeter forel, terwijl zijn vriend – die derde werd – meer centimeters omhooghaalde. ,,Dat heeft te maken met de hoeveelheid vis die er in totaal in een dagdeel omhoog wordt gehaald. Is er veel vis dan geldt er een lagere puntentelling, dan wanneer er weinig wordt opgevist.’’

Winnersmentaliteit

Het ludieke gevoel dat Griep vorig jaar had bij de eerste keer deelname aan het NK, heeft zowel bij hem als Bakker plaatsgemaakt voor de winnersmentaliteit. ,,Ik was vorig jaar derde, nu tweede en Siemen dit jaar derde. Ik zei tegen hem: ‘Dan schuiven we volgend jaar weer allebei een plaats op’, maar hij zegt dat hij ook voor goud gaat’’, besluit Griep lachend.

tekst: Margé Hof

Meer informatie over het NK IJsvissen in de verslagen hieronder van William van der Veen met de videoreportages van Sytse van der Harst.

NK IJsvissen tweede dag en einduitslag

Team NK IJsvissen gaat voor snoek op Edslan

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen