Zorg ervoor dat je huis goed beveiligd is tijdens je vakantie - en loop niet het risico dat je verzekering eventuele schade niet dekt

24 jul , 13:10 Nieuws
camera sky office edited bricks gimp cctv brickwall cco pxherecom
Miljoenen Nederlanders maken zich klaar om op zomervakantie te gaan. Omdat het aantal woninginbraken in de zomermaanden piekt, kun je maar beter nagaan of je huis goed beveiligd is.
Deskundigen van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, geven advies over wat je wel en niet moet doen om deze zomer veilig door te komen. Of het nu gaat om het installeren van een alarmsysteem of het niet online plaatsen van vakantiefoto's, doe er je voordeel mee.
Het aantal inbraken in Nederland neemt tijdens de zomermaanden toe. Vooral doordat ramen openstaan ​​om koelere lucht binnen te laten. Deze periode is ook het meest populair om op vakantie te gaan, waarbij veel huizen een of twee weken leeg zijn. Dit vergroot het risico op een inbraak, waarbij in het ergste geval de verzekering de schade niet dekt.
Er zijn echter wel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huis (en je verzekeringsdekking) in orde zijn.
Coen Böhre, van Werkspot.nl, zegt: “We kijken allemaal uit naar de zomervakantie, maar het is belangrijk dat we onze eigendommen goed beveiligen voordat we vertrekken. En ook als we thuis zijn, is het goed om je huis te beschermen tegen inbraak.”
“Het installeren van een alarm- of CCTV-systeem is een efficiënte manier om je huis te beveiligen, maar er zijn ook andere oplossingen.”
Hier vind je een overzicht van Werkspot.nl om je huis deze zomer te beschermen.
Laat het je buren weten
Als je voor langere tijd weggaat, is het goed om je naaste buren hiervan op de hoogte te stellen. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en misschien zelfs de planten water geven of de vuilnis buiten zetten.
Installeer een beveiligingssysteem
Er zijn verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt en hoeveel je wilt uitgeven. Dit kan variëren van een slimme deurbel, een draadloze schijnwerpercamera of een volwaardig alarmsysteem. Er is nog een voordeel aan het installeren van een beveiligingssysteem: het kan de premie voor je woonverzekering aanzienlijk verminderen. Het installeren van een systeem kan vanaf 600 euro.
Beveiligingslichten
Het installeren van beveiligingslichten en camera’s schrikt potentiële inbrekers af. Het helpt daarnaast je buren om te zien of er iemand thuis is. Er zijn veel verschillende slimme camera-opties, die aan je telefoon kunnen worden gekoppeld.
Installeer sloten op tuinpoorten
Inbraken gebeuren vaak via de tuin of achterdeur. Beveilig daarom je tuin met een slot op de poort, zodat inbrekers moeilijker binnen kunnen komen. Sloten zijn er al vanaf 20 euro en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd.
Controleer het hekwerk
Tuinafscheidingen zijn een andere manier waarop inbrekers gemakkelijk toegang kunnen krijgen. Of je nu op vakantie bent of niet, zorg ervoor dat je hekwerk intact is, zonder grote gaten of omgevallen delen. Vervang kapotte of losse schermen en overweeg om lage hekken te vervangen voor hoge.
Toegangsdeur
Voldoen je deuren aan de norm? Oude deuren zijn mogelijk niet voorzien van een slot met een hoog SKG-keurmerk. Gecertificeerde sloten vertragen een inbraak tot wel 5 minuten. Overweeg daarom om je deur te vervangen door een moderne deur die inbrekers zo veel mogelijk afschrikt.
Uitschakelen
Door alle apparaten uit te schakelen bespaar je niet alleen energie terwijl je weg bent, het voorkomt ook elektriciteitsbrand. Door daarnaast de watertoevoer dicht te zetten, verlaag je bovendien het risico op waterschade. Zorg er wel voor dat belangrijke apparaten, zoals de koelkast met vriesvak en het alarmsysteem, aan blijven staan.
Zorg dat je woonverzekering dekkend is
Het is belangrijk om de voorwaarden van je woonverzekering goed door te nemen. Er zijn namelijk vaak bepaalde bepalingen waaraan je je moet houden, anders loop je het risico dat je verzekering niet uitkeert bij schade. 
Dit zijn de meest voorkomende manieren waardoor je kunt voorkomen dat je woonverzekering niet dekkend is:
·  Zorg ervoor dat alle deuren, ramen en sloten goed gesloten zijn als je op vakantie gaat. Als je ze niet op slot doet of erger nog: open laat, zijn de meeste polissen niet meer geldig.
·  Als je een alarm hebt en je verzekeringsmaatschappij is hiervan op de hoogte, kan het niet aanzetten ervan betekenen dat je niet verzekerd bent.
·  Als iemand zonder schade te maken toegang tot je woning heeft gekregen, kan het zijn dat je niet verzekerd bent. De meeste verzekeringspolissen vragen of je sloten op je ramen hebt. Als je hierop met ‘ja’ hebt geantwoord, moeten je ramen tijdens je afwezigheid op slot zijn.
·  Het maken van foto's van jezelf terwijl je niet thuis bent en deze op sociale media plaatst, kan als een uitnodiging voor potentiële inbrekers worden gezien. De laatste tijd maken inbrekers steeds vaker gebruik van online middelen om slachtoffers uit te kiezen. Wees hierbij bewust van de risico's voor zowel je huis als je woonverzekering. Sommige verzekeraars zijn strenger dan andere wat betreft het accepteren van schadeclaims.