Vleermuizen zijn echte zoogdieren. De jongen drinken zes weken moedermelk alvorens rond half juli mee te gaan op jacht naar muggen en vliegjes. De jonge vleermuizen hebben nog weinig ervaring en komen daardoor soms in huis terecht.
In juli en augustus komen er dan ook de meeste meldingen bij
Landschapsbeheer Flevoland van vleermuizen in huis. Een vleermuis in huis is gelukkig geen groot probleem. Het dier zal of hoog in de gordijnen hangen of rondvliegen. In beide gevallen is het wagenwijd openzetten van een raam en het licht uitdoen vaak voldoende om het dier binnen een half uur kwijt te raken. Het vangen van een vliegende vleermuis is bijna onmogelijk en daarom niet aan te raden.
Hangt een vleermuis eenmaal aan de muur, dan daalt de temperatuur van een vleermuis snel en wordt de vleermuis minder mobiel. Een vleermuis aan de muur kan dus vaak goed benaderd worden. Een grote jampot er rustig overheen plaatsen en een papier schuiven tussen pot en muur zorgt ervoor dat de vleermuis veilig in de pot zit. U kunt het dier nu gerust buiten zetten. Als u het dier buiten zet en het is nog licht, plaats het dier op een donkere plek. Bijvoorbeeld in een vogelkastje en bedek de opening voor 10 minuten. In die 10 minuten zal de vleermuis tot rust zijn gekomen en de kast pas in het donker verlaten. Pak de vleermuis in elk geval nooit met blote handen op want een dier dat zich bedreigd voelt kan bijten.
Vleermuizen zijn er in alle soorten en maten. In totaal vliegen er in Flevoland zo’n 10 soorten rond; de dwergvleermuis is bijvoorbeeld tweemaal zo klein als een laatvlieger. De meeste Flevolandse soorten verblijven in de zomerperiode in huizen. De open spleetjes tussen de voegen kunnen voldoende zijn om doorheen te kruipen richting spouw. Andere soorten bewonen liever de ruimte onder de dakpannen. De volwassen en jonge vleermuizen verlaten de spouw in de schemering om op jacht te gaan. In totaal eet een vleermuis duizenden insecten per nacht, dus vleermuizen rond het huis helpen ons af van die lastige muggen.
Naast meldingen van vleermuizen in het huis krijgt
Landschapsbeheer Flevoland ook regelmatig meldingen van vleermuizen die uit de spouwmuur of onder het dak vandaan komen. Meestal zijn dit kraamkolonieplaatsen. In de zomerperiode vormen de vrouwtjes grote kraamkolonies met 25 tot 150 dieren. Ze krijgen daar in juni hun ene jong. In de spouw zoeken de vleermuizen een plekje waar geen isolatie aanwezig is. Vleermuizen kunnen namelijk niet zelf gaten knagen of isolatie eruit krabben. Daarvoor zijn hun gebit en poten totaal ongeschikt. Ook nemen zij geen nestmateriaal mee in de spouw. De spouw gebruiken ze alleen als donkere grot waar ze overdag op hun kop kunnen hangen. Schade aan de isolatie en de spouw is dan ook onmogelijk. Wel komt er natuurlijk een kleine hoeveelheid urine en poep in de spouw, maar de vleermuizen laten het merendeel vallen buiten voordat zij de spouw ingaan, dus veel last heb je daar meestal niet van.
Meer weten over vleermuizen?
www.landschapsbeheerflevoland.nl . Een melding doen? Neem dan contact op met Landschapsbeheer Flevoland: 0320-294939 of
[email protected] .