In tien jaar tijd zijn er in Flevoland naar schatting minstens 305 senioren opgenomen in het ziekenhuis na een val in de badkamer of het toilet. In geen enkele provincie ligt dit aantal incidenten zo laag.
Dit blijkt uit onderzoek van Sanitairwinkel, dat in aanloop naar de landelijke Valpreventieweek het aantal valongevallen in sanitaire ruimten in kaart bracht op basis van data van het CBS en VeiligheidNL.
Met naar schatting 305 incidenten is Flevoland de provincie met het laagste aantal valincidenten in de badkamer, al kan het werkelijke aantal nog een stuk hoger liggen. Bij 41% van de ziekenhuisopnames in Nederland werd de exacte locatie van de val namelijk niet vastgelegd.
Flevoland ook relatief gezien het veiligstOok in relatieve zin worden er in Flevoland weinig senioren opgenomen in het ziekenhuis na een val in de badkamer of toilet. In tien jaar tijd vonden er binnen de provincie 56,3 ernstige valincidenten plaats in een sanitaire ruimte per 10.000 inwoners van 65 jaar en ouder. Dit aantal ligt maar liefst 19,7% onder het landelijk gemiddelde.
Ter vergelijking: in Noord-Holland (de provincie met het hoogste aantal valongevallen in de badkamer) gaat het om 78,1 incidenten per 10.000 ouderen.
Minste incidenten in Lelystad, ook op landelijk niveauOp lokaal niveau loopt het aantal valincidenten sterk uiteen. Lelystad blijkt de veiligste gemeente van Flevoland en zelfs van heel Nederland. In tien jaar tijd waren hier 'slechts' 37,9 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers als gevolg van een val in een sanitaire ruimte. Ook Dronten en Urk staan in de landelijke top drie gemeenten met 'de veiligste badkamers'.
De Flevolandse gemeenten gerangschikt van minste naar meeste badkamerongevallen:
Meer informatie lezen of terugvinden hoe het zit in de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.sanitairwinkel.nl/inspiratie/trends/onderzoek-valongevallen-in-de-badkamer
ValpreventieweekVan 30 september tot en met 6 oktober is het de landelijke Valpreventieweek, gericht op het voorkomen van valongevallen bij senioren. Omdat valincidenten vaak in huis plaatsvinden, is er veel aandacht voor het veiliger maken van de woning. De badkamer en het toilet zijn voor 65-plussers - na de trap - de grootste risicozones in huis. Onder andere natte vloeren, losliggende kleedjes en hoge badkuipranden dragen hieraan bij.