Op 6 februari vond in het Van der Valk Hotel in Emmeloord het inspirerende slotsymposium ‘Lessons Learned’ van de Stichting Future Food Production plaats.
Dit markeerde het formele einde van zes jaar onderzoek binnen het project Akker van de Toekomst, maar zeker niet het einde van de missie. De opgedane inzichten en innovaties vormen de basis voor de volgende stappen in duurzame landbouw.
Een terugblik op zes jaar innovatie
Jetze Kempenaar opende het symposium met een terugblik op de start van het project in 2017. Het doel was om kennisdeling binnen de landbouw te stimuleren en nieuwe teeltmethoden te onderzoeken. Digni van den Dries werd aangesteld als projectleider en in 2018 werd de subsidie verkregen, waarna in 2019 de proefakker van start ging. De gemeente Noordoostpolder en de Rabobank sloten zich voor drie jaar bij het project aan. Gedurende vijf teeltseizoenen werden tal van innovatieve landbouwmethoden getest, waaronder precisielandbouw, biodiversiteitsbevordering en het verbeteren van de bodemgezondheid.
Tafelgesprekken: waardevolle inzichten en discussies
Een belangrijk onderdeel van het symposium bestond uit tafelgesprekken, waarin experts in gesprek gingen over de belangrijkste lessen uit het project. Pieter de Wolf (Boerderij van de Toekomst) besprak de uitdaging van afnemende beschikbaarheid van dierlijke mest. Moeten menselijke meststoffen een rol spelen? Hoewel er veel vervuiling in zit, kunnen nutriënten mogelijk worden hergebruikt. Op korte termijn blijft dit echter toekomstmuziek.
Frans van Egmond (Profytodsd) ging in op de inzet van gewasbescherming. In de pootaardappelteelt bleken chemische middelen effectief, maar bij uien was het een grotere uitdaging. Hij merkte op dat strengere normen soms paradoxaal werken: ‘minder spuiten leidt er vaak toe dat er uiteindelijk vaker gespoten moet worden om het gewenste effect te behalen. We moeten niet zozeer sturen op normen maar op wat haalbaar is en wat kan.’
Hydroloog Jouke Velstra besprak hoe efficiënt watergebruik in de landbouw steeds belangrijker wordt. Driptape, een methode om water en meststoffen druppelsgewijs toe te dienen, kan aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van traditionele haspelberegening.
Gea Bakker (Rabobank) benadrukte het belang van true value, eerlijke waardering van duurzaamheidsinspanningen. ‘De duurzaamheidsdata moet je zien als kans. Als je niks doet dan krijg je ook kostenverhoging. Flevoland heeft een uitstekende uitgangspositie voor duurzame landbouw dankzij logistiek, kennis en een vruchtbare bodem. Ik ben hoopvol en positief gestemd.’
Lessen en kritische reflectie
Niet alle experimenten binnen Akker van de Toekomst leverden de verwachte resultaten op. Digni van den Dries reflecteerde op het experiment met strokenteelt: hoewel het een natuurvriendelijke methode is, bleven de resultaten op andere fronten achter. De hoop was dat strokenteelt de overdracht van ziekten en plagen aanzienlijk zou verminderen, maar in de praktijk bleek het effect beperkt. Dit benadrukt dat innovatie in de landbouw een continu leerproces is.
Vooruitblik: een grotere proefakker en samenwerking
De toekomst van Akker van de Toekomst ziet er veelbelovend uit. Het project krijgt een nieuwe, grotere locatie van 18 hectare aan de Johannes Postweg. Hier kunnen innovaties op grotere schaal worden getest en kunnen nieuwe inzichten worden opgedaan die bijdragen aan een duurzamere landbouw. Arie de Groot (NAK) is blij met de nieuwe locatie. Pootgoed en tulpenteelt zijn in ons gebied heel belangrijk. De nieuwe groter locatie van Akker van de Toekomst biedt veel mogelijkheden. We kunnen daar ook de leerlingen interesseren. De jeugd heeft immers de toekomst. ’
Gedeputeerde Jan Klopman onderstreepte het belang van samenwerking: ‘Flevoland is en blijft een pioniersprovincie in de landbouw. Blijf elkaar helpen en houd die pioniersgeest vast!’ Dit sentiment werd gedeeld door Cor van Veldhuijsen (Agrofoodcluster), die benadrukte dat de sector moet blijven innoveren om toekomstbestendig te blijven. Ook werd opgemerkt dat landbouwers vaak weinig affiniteit hebben met termen als natuurinclusie en circulariteit omdat deze te breed en abstract zijn. Het is belangrijk dat innovatie in de praktijk uitvoerbaar blijft.
Afsluiting en vervolg
Het symposium werd afgesloten met een oproep tot verdere samenwerking en kennisdeling. Deelnemers vertrokken met nieuwe inzichten en inspiratie om verder te werken aan een duurzamer landbouwsysteem.
Op 4 juni vindt de eerste Akkerbouwdag van Flevoland plaats bij Boerderij van de Toekomst, een volgende stap in de ontwikkeling van toekomstbestendige landbouw.
Deelnemers ontvingen een symbolisch potlood met vergeet-me-nietjes-zaadjes – een herinnering aan het belang van een duurzame toekomst.
Voor meer informatie, kijk op www.akkervandetoekomst.nl