Een tuinexpert raadt aan om nú actie te ondernemen om je tuin voor te bereiden op de herfst en winter.
Na een wisselvallige zomer met veel regen en weinig zon lijkt het moment eindelijk daar om van onze tuin te genieten. Toch adviseert een tuinexpert van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, dat september de ideale maand is om je tuin voor te bereiden op de koudere dagen die komen gaan.
Hoewel het misschien vroeg lijkt om je tuin klaar te maken voor de koudere maanden, beginnen veel planten, bomen en bladeren al met de overgang naar het nieuwe seizoen.
Tuinexpert Rob de Vries van Werkspot.nl benadrukt dat het verstandig is om op tijd te starten met de voorbereidingen voor het koudere weer.
"September voelt vaak nog mild aan, waardoor het lijkt alsof het nog steeds zomer is. Toch vinden er onder de bladeren en in de grond subtiele veranderingen plaats. De natuur bereidt zich al voor op de komende temperatuurverschillen en veranderende omstandigheden."
"Dit is het ideale moment om je tuin klaar te maken voor de koudere temperaturen. Dankzij het warmere weer en de langere dagen heb je namelijk nog voldoende tijd om klussen uit te voeren die lastiger zijn in kouder en donkerder weer, zoals het schilderen van hekken of schuren."
"We adviseren tuinliefhebbers in het hele land om nu te beginnen met de voorbereiding van hun buitenruimtes op de komende koude maanden. Dit biedt de beste bescherming voor je tuin en apparatuur, houdt de tuin gezond tijdens de winter en zorgt ervoor dat je in het voorjaar snel kunt genieten van je tuin en het meeste uit de zonnige dagen kunt halen."
Hier zijn de beste tips van Werkspot.nl om je tuin klaar te maken voor het koudere weer in de komende maanden.
Snoeien
Verwijder dode bloemen van herfstplanten en snoei zomerbloeiende struiken vóór de eerste vorst, die al in oktober kan optreden. Dit helpt de planten hun energie te behouden tijdens de winter en voorkomt overmatige houtachtige groei in het voorjaar. Snoei niet meer dan 25 procent van het totale blad van de plant. Zorg er daarnaast voor dat je het juiste gereedschap gebruikt; naast een goede snoei- of tuinschaar kun je voor grotere klussen ook een elektrische snoeischaar of handzaag inzetten.
Bescherm de schuur
Een gemiddelde tuinschuur wordt in de wintermaanden blootgesteld aan uiteenlopende weersomstandigheden, zoals vorst, regen en mogelijk sneeuw. Het behandelen van het hout is daarom belangrijk voor de levensduur van je schuur en de spullen die erin staan. Dit is makkelijker te doen bij warmer weer, wanneer de zon helpt bij het drogen en je sneller meerdere lagen kunt aanbrengen.
Bescherm je planten
Niet alle planten in je tuin hebben bescherming tegen vorst nodig, maar sommige soorten wel. Jonge zaailingen, nieuwe groei, tere vaste planten, half winterharde planten en tropische of subtropische soorten vereisen extra zorg naarmate oktober nadert. Tere vaste planten die zijn uitgebloeid, kun je bijvoorbeeld in een schuur of kas zetten om ze tegen vorst te beschermen. Je moestuin kun je afdekken met een stolp, gemaakt van glas of plastic, om de planten te beschermen tegen de kou. Deze kan je eventueel laten plaatsen door een tuinman.
Een gezond gazon
Het naar binnen halen van tuinmeubelen is gunstig voor de gezondheid van je gras. Hoewel veel mensen denken dat gazons alleen bij warm weer bemest moeten worden, kan gespecialiseerde bemesting in de koudere maanden het gras juist voorzien van essentiële voedingsstoffen tijdens vorst. Door het gazon te beluchten zorg je voor een betere luchtcirculatie naar de wortels. Maai het gazon niet meer als de temperatuur constant onder de 10°C ligt, omdat het gras dan in een rusttoestand verkeert. De ideale grashoogte in de winter is 5 centimeter. Dit biedt de grond schaduw om vocht vast te houden, het beschermt de wortels tegen vorst en voorkomt schimmelvorming. Naarmate de temperatuur daalt, is het belangrijk om zo min mogelijk op het gazon te lopen en zware objecten van het gras te verwijderen.
Als je gazon er onregelmatig uitziet, is september het ideale moment om het te verticuteren en opnieuw in te zaaien. Zaai opnieuw direct na het beluchten voor de beste resultaten.
Behandel het houtwerk
Houtolie dringt diep in de houtnerf door en vervangt de essentiële oliën die door verwering verloren zijn gegaan. Dit helpt uitdroging, kromtrekken en splijten te voorkomen. Het is het beste om houtolie in dunne, gelijkmatige lagen aan te brengen.
Houtbeits en -verf bieden bescherming tegen verwering en intensief gebruik, terwijl ze ook kleur toevoegen. Houtconserveringsmiddelen, verkrijgbaar in zowel transparante als gekleurde varianten, werken op een vergelijkbare manier als oliën, beitsen en verf, maar bieden daarnaast bescherming tegen schimmel, algen en insecten.
Houtvernis beschermt tegen uv-licht en water. Houtverf is de eenvoudigste en snelste manier om het uiterlijk van hout te veranderen en beschermt tegelijkertijd tegen vervaging en verwering.