Seizoens taferelen presenteert: De bodem onder je gezondheid

08 sep 2023, 20:11 Nieuws
schermafbeelding 2023 09 08 om 200934
“Aan het eind van de zomer worden de opbrengsten van het seizoen geoogst. De boeren draaien overuren: aardappelen, bieten en maïs… de gewassen gaan van het land af. De bodem kan tot rust komen.
NOORDOOSTPOLDER, 08-09-2023 - De bodem heeft de groenten en fruit gevoed, die ons op hun beurt voeden tijdens de wintermaanden. In september vieren we daarom samen de oogst en verdiepen we ons in de bodem die je gezondheid voedt.”
Lang geleden, toen de Zuiderzee nog woest en ongetemd was, begon Nederland aan een epische strijd tegen het water. De mens won de Noordoostpolder terug op de Zuiderzee. Met de afsluiting en de gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee verschoof de functie van de regio van visserij naar landbouw. Pioniers moesten hard werken om het land te ontginnen. De polders werden gecreëerd en het land begon een nieuw verhaal te vertellen.
Het werd een efficiënt ingedeeld stuk grond met heldere verkaveling met bestemming voor de landbouw: het moderne voedselsysteem bloeide op. Het werd een gemoderniseerd, geïndustrialiseerd en gerationaliseerd systeem met een prijs. Iets dat ooit begon als een triomf van menselijke inventiviteit, bevindt zich nu op een kruispunt. Monoculturen domineren het landschap en de natuurlijke balans van de bodem is verstoord geraakt. De focus ligt op maximale opbrengst, tot het gevolg dat de bodem uitgeput is geraakt.
Vanuit verschillende perspectieven beginnen boeren in Flevoland de uitdaging van bodemgezondheid te herstellen. Sommigen keren terug naar oude methoden, geïnspireerd door traditionele praktijken. Anderen omarmden moderne technologieën om duurzaamheid te bevorderen. Maar ongeacht de benadering hebben ze één gemeenschappelijk doel: een gezonde bodem die voedzaam voedsel voortbrengt.
Waarom dit zo cruciaal is? Het antwoord ligt dieper dan de gewassen die groeien en geoogst moeten worden. Onze voeding begint bij de grond waarin het groeit. De voedingswaarde van onze producten is al jaren aan het afnemen door een afnemende bodemkwaliteit, en het voedsel dat we consumeren, voedt ons steeds minder. Onze spijsverteringssystemen fungeren als de barometer van onze gezondheid, en de kwaliteit van de bodem heeft directe invloed op de voedingsstoffen die we uit ons voedsel halen. Het is tijd om bewust te kiezen wat je op je bord legt, want jouw keuzes beïnvloeden niet alleen wie je bent, maar ook hoe je je voelt. Een gezonde bodem is de sleutel tot voedzaam voedsel, en voedzaam voedsel is de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest.
Daar willen Robin Vroom (Stichting ‘n Wilde Keuze) en Eva Flantua (Flevour, de smaak van Flevoland) een handje bij helpen. Daarom ontwikkelden zij
Seizoenstaferelen: DE BODEM ONDER JE GEZONDHEID. Een culinair weekend programma waarmee het publiek kan ervaren wat de bodem is, wat voor rol zijn speelt en welke invloed zij, via ons voedsel, heeft op onze gezondheid.
PROGRAMMA
Een uniek weekend ontwikkeld in samenwerking met verschillende landbouwproducenten, creatieve makers, chefs en wetenschappers over de relatie tussen de bodem, voeding en onze gezondheid. Het publiek leert over de afnemende voedingswaardes in ons eten en de potentie van de landbouw om dit tij te keren. Boeren zijn de dokters van de toekomst. Naast de tastbare verhalen van de boeren, geven creatieve makers een verbeeldende kijk op de minder tastbare relaties tussen de mens en de bodem.
Het belooft een gegrond weekend te worden waarin je op een nieuwe manier leert kijken naar de bodem onder je voeten.
ZATERDAG 23 SEPTEMBER - Uniek vier-gangen diner
Op zaterdag begint het weekend met een verdiepende seizoenstafel, een unieke vier-gangen diner volledig geserveerd met lokale producten en lokale verhalen. Een culinaire ervaring langs de geschiedenis van de Noordoostpolder, met een blik op het heden en werkend naar de toekomst toe.
Met de bodem als hoofdpersoon nemen twee chefs en het team van ‘n Wilde Keuze en Flevour je mee naar de persoonlijke verhalen uit de landbouw. We volgen de ontwikkelingen in Flevoland en laten ons inspireren door boeren uit de regio.
ZONDAG 24 SEPTEMBER - festival dag
Op zondag volgt een festivaldag met verschillende sessies, workshops en lekker eten. Voel de bodem, proef haar of maak er een klei-servies met een bijzondere workshop van AtelierNL. Ga je liever voor een workshop composteren of in gesprek met twee bevlogen melkveehouders die beiden op hun eigen manier invulling geven aan boeren met de natuur en produceren van lokale ambachtelijke producten? Ontdek het zelf op zondag 24 september.
Meer informatie over het hele programma is te vinden op: https://www.wildekeuze.nl/bodemondergezondheid/
Initiatiefnemers van het event:
-Robin Vroom: Eigenaresse: n ’Wilde Keuze
-Eva Flantua: Eigenaresse Flevour
Met steun van Triodos, Cultuurfonds Almere, VSB Fonds.