Pilot met energy hubs in de Flevopolder gaat van start

19 jul , 17:45 Nieuws
unnamed 94
Regionale netbeheerder Liander en hoogspanningsnetbeheerder TenneT hebben samen met de provincie twee energy hubs geselecteerd die van start gaan als pilot. Het gaat om De Vaart in Almere en Trekkersveld in Zeewolde.
FLEVOLAND, 19-07-2024 - Met deze pilots willen de netbeheerders een schaalbare oplossing proberen te ontwikkelen waarmee energy hubs kunnen worden gefaciliteerd in gebieden waar knelpunten op zowel het regionale elektriciteitsnet als het hoogspanningsnet van TenneT een belemmering vormen. Dit soort samenwerkingen tussen bedrijven kunnen namelijk een belangrijke oplossing voor bedrijven zijn die zich willen vestigen of uit willen breiden in een gebied waar het elektriciteitsnet vol zit.
In een energy hub werken bedrijven met elkaar samen om stroom te delen. Hiermee kunnen ze samen efficiënter gebruik maken van het elektriciteitsnet en het biedt een mogelijkheid voor bedrijven om zich toch te vestigen of uit te breiden in een gebied met knelpunten op het elektriciteitsnet. Liander kan energy hubs faciliteren met een flexibel groepscontract. Om dit contract mogelijk te maken, moet (onder andere) het gebruik van het elektriciteitsnet door de samenwerking op zowel het regionale elektriciteitsnet als het hoogspanningsnet passen. Daarnaast moet de groep ondernemers in hun samenwerking ver genoeg zijn, zodat zij samen de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet slim kunnen verdelen.
De geselecteerde energy hubs hebben de organisatie die nodig is voor een dergelijke samenwerking op energiegebied goed ingericht. Deze energy hubs zijn daarnaast door oplossingen achter de meter in staat om binnen de mogelijkheden op het regionale en het hoogspanningsnet te blijven. Concreet betekent dit dat ze samen binnen het bestaande profiel van de aansluiting blijven. Dit doen ze onder andere door eigen opwek met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens.
Maatwerk
In februari 2024 bleek dat in de Flevopolder en heel Gelderland de ruimte voor extra elektriciteitsgebruik door het toepassen van flexibele contracten voor bijvoorbeeld energy hubs, waarbij wordt afgesproken om energie op andere momenten te gebruiken, minimaal is. Hiermee werd het faciliteren van energy hubs door de netbeheerders in deze regio’s maatwerk. Liander en TenneT hebben samen met onder andere de betrokken provincie, gemeenten, VNO-NCW en andere belanghebbenden intensieve gesprekken gevoerd over wat maatwerk precies betekent en hoe er toch energy hubs mogelijk kunnen worden gemaakt. Met de pilots in Gelderland en de Flevopolder willen Liander en TenneT werken aan een oplossing om ook in de toekomst meer energy hubs mogelijk te maken in deze regio.
Regiomanager Flevoland Mark Jurjus (Liander): "In een moeilijke situatie hebben we met alle betrokkenen een goede stap kunnen zetten. Naast dat we met de maatregelen die vorige week zijn aangekondigd een wachtrij voor consumenten en MKB willen voorkomen blijft het van groot belang om het elektriciteitsnet beter te benutten zodat ook bedrijven zich kunnen blijven vestigen in de Flevopolder. De energy hubs in Almere en Zeewolde bieden het grootste potentieel voor het ontwikkelen van een schaalbare oplossing waarmee in de toekomst mogelijk meer energy hubs gefaciliteerd kunnen worden in deze regio. Helaas zijn we nu nog niet in staat om meer energy hubs te faciliteren in deze regio. Met deze pilots werken we aan een oplossing om dat in de toekomst wel mogelijk te kunnen maken.”
VNO-NCW Midden is blij dat twee energy hubs in Flevoland kunnen werken aan een oplossing voor hun energievraagstuk. Hajé de Jager, voorzitter van VNO-NCW Flevoland: “In Flevoland willen we de aanpak van het programma energiehubs graag snel opschalen met de provincie, Horizon en Liander. We zien dit besluit als een mooie start van deze aanpak waarbij overheid en bedrijfsleven in nauw verband met elkaar optrekken. Op die manier zorgen we voor een blijvend vitale economie in Flevoland.”
Liander is de netbeheerder in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland. Wij zorgen ervoor dat 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven stroom en gas kunnen gebruiken. Het is onze taak om de energievoorziening betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden. Daarom onderhouden en vernieuwen we het bestaande energienet, en staan we dag en nacht klaar om storingen op te lossen. Daarnaast verzwaren we het elektriciteitsnet op plekken waar meer capaciteit nodig is met nieuwe kabels, verdeelstations en transformatorhuisjes. Zodat onze klanten altijd energie kunnen gebruiken. Nu en in de toekomst.