Noordoostpolder: 5,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners

04 sep 2023, 14:05 Nieuws
pexels vlad vasnetsov 1605943
De scholen zijn weer begonnen en na een rustige zomerperiode is de weg weer bezaaid met fietsers. Oppassen geblazen dus in het verkeer. Vooral op Urk lopen fietsers risico, want nergens in de provincie gebeuren zo veel ongelukken met tweewielers als in deze gemeente.
FLEVOLAND, 04-09-2023 - Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van ongevallengegevens van Rijkswaterstaat.
Ten opzichte van andere provincies is Flevoland relatief veilig voor fietsers. Jaarlijks gebeuren er zo’n 5,4 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt een stuk lager dan landelijk gemiddeld (8,5). Wel zijn er grote verschillen per gemeente.
Grootste kans op fietsongeval, dit zijn de uitschieters
Ten opzichte van het aantal inwoners blijkt Urk de minst veilige Flevolandse gemeente voor fietsers. Per 10.000 inwoners gebeuren hier volgens de meest recente cijfers 6,6 fietsongevallen per jaar. De Flevolandse gemeenten gerangschikt van minst naar meest veilig om te fietsen:
  • Urk: 6,6 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Noordoostpolder: 5,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Almere: 5,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Lelystad: 5,3 fietsongevallen per 10.000 inwoner
  • Dronten: 4,8 fietsongevallen per 10.000 inwoner
  • Zeewolde: 3,9 fietsongevallen per 10.000 inwoner
“Wat landlijk ook opvalt is het aantal ongelukken met een elektrische fiets”, vertelt Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks. “Dat waren er ongeveer 2000 en dat komt neer op zo’n 15% van het totaal aantal ongelukken. Voor sommige elektrische fietsen zoals fatbikes wordt het ook lastiger om je te verzekeren. Al zijn er nog voldoende partijen die dit wel doen. Dus je moet even goed zoeken en vergelijken”
Vaak auto betrokken bij fietsongeval
Bij veel fietsongevallen is een personenauto betrokken: in Flevoland gaat het om 53,9% van alle fietsongelukken. Vooral in Zeewolde ligt dit percentage hoog. Hier gaat het zelfs om twee derde van alle ongelukken met fietsers. Ook in Almere (58%) worden fietsers naar verhouding vaak aangereden door auto’s. Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks zegt hierover: “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”
Benieuwd hoe ‘fietsveilig’ jouw gemeente is? Bekijk dan de lokale kaartjes op de website van Independer: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/onderzoek/fietsongevallen-2023