Nieuwjaarsbijeenkomst BVN, LTO en gemeente

10 jan , 13:43 Nieuws
afbeelding1
Sjors Evers

Groothuisbouw Emmeloord is de onderneming van het jaar 2024. Wethouder Linda Verduin maakte dit donderdagavond bekend tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van BV Noordoostpolder, LTO en de gemeente, in theater ‘t Voorhuys.

Alko Tolner maakte deze avond zijn debuut op de bijeenkomst als avondvoorzitter.

Familiebedrijf Groothuisbouw bouwt hoogstaande woningen door heel Nederland, aangepast aan de persoonlijke wensen en voorkeuren van hun particuliere klanten en heeft zich ontwikkeld van een bedrijf dat 1 woning per week opleverde naar een bedrijf dat jaarlijks ongeveer 260 gepersonaliseerde woningen bouwt door heel Nederland.

Rapportcijfer 9,0 bij klanten

Linda Verduin, voorzitter van de jury noemde de hoge snelheid, de nauwkeurige timing en het nagenoeg foutloos werken als grote voorbeelden van innovatie. De reputatie van het bedrijf is met een 9,0 als rapportcijfer gegeven door klanten uitzonderlijk hoog. Ook bij leveranciers en (toekomstig) personeel heeft Groothuisbouw een goede reputatie.

Modelwoningen en ontwikkeling in eigen beheer

Groothuisbouw Emmeloord is onderscheidend creatief in haar marketing. Dat is online goed zichtbaar maar ook zeker in de modelwoningen die door potentiële klanten uit heel Nederland zonder afspraak bezocht kunnen worden. De creativiteit van Groothuisbouw is ook zichtbaar in de manier waarop zij haar productieproces optimaliseert. Zij wachten ontwikkelingen in de markt niet af, maar ontwikkelen zelf wat zij nodig hebben voor hun eigen productieproces.

Elektrisch transport, nagenoeg geen afval en inclusief werkgeverschap

Duurzaam ondernemen is zichtbaar door het grote aantal zonnepanelen op het pand en de maar liefst 70 laadpalen rondom het pand in Emmeloord. Door de manier van werken (combinatie van traditionele bouw en prefab bouw) bedraagt het aantal transportbewegingen naar de bouwplaats slechts 10% ten opzichte van volledig traditionele bouw. Daarbij wordt waar mogelijk het transport elektrisch uitgevoerd.

Omdat de inkoop op maat plaatsvindt is er nagenoeg geen afval. Leveranciers zijn verplicht te leveren zonder plastic en nemen hun restanten terug. Binnen het bedrijf is plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en er wordt samengewerkt met Concern voor Werk. Ook heeft het bedrijf een eigen opleidingsacademie.

Jury & Flevopenningen

Naast Linda Verduin bestond de jury dit jaar uit Vincent Corjanus (Moore MKW) en Jeroen Maarssen (eigenaar Pantropica en winnaar ondernemersprijs 2023). De trofee die jaarlijks wordt uitgereikt werd dit keer voor de tiende keer op rij gemaakt door kunstenares Gea Nijzing uit Emmeloord. 

Groothuisbouw Emmeloord zal als Onderneming van het jaar de Noordoostpolder dit jaarvertegenwoordigen tijdens het Flevopenningengala, op Urk.

Meer prijzen

De prijs van LTO Noordoostpolder, die voor de agrarische vernieuwer, werd voor de tweede keer uitgereikt. Winnaar werd Tom Odding uit Tollebeek, die naast akkerbouwgewassen sinds drie jaar inheemse wilde bloemzaden teelt. Het zaaien van deze bloemzadenmengsels helpen mee met het herstellen van de biodiversiteit. Marja Hoorweg, voorzitter van LTO Noordoostpolder, reikte de prijs uit.

Kaasboerderij Poldergenot uit Rutten mag zich komend jaar de ambassadeur van de inclusieve arbeidsmarkt noemen. Eigenaar Johan Bosma won de prijs van De Werkcorporatie samen met zijn 17 personeelsleden. Op het veehouderijbedrijf met kaasmakerij werkt meer dan de helft van het personeel met een arbeidsbeperking. 

Voor het eerst dit jaar werd de Pioniersprijs van Tafelronde 49 op de nieuwjaarsbijeenkomst door voorzitter Joost Munsterman en burgemeester Roger de Groot uitgereikt. Jongeren19Nu NOP ging er met de prijs vandoor. Deze actievevrijwilligersorganisatie met zo’n 200 vrijwilligers organiseert jaarlijks evenementen voor de jeugd in de Noordoostpolder zoals het Dijkfeest, Grastival, Los bij Vos, Kerstvolleybal en het JOEK Oktoberfest.