Mercatus ondersteunt Energiecoach NOP

24 mrt 2017, 11:07 Nieuws
tiesingabeurmanjer1
Woningcorporatie Mercatus heeft met de stichting Pioniers van de Toekomst een overeenkomst gesloten over individuele voorlichting door de Energiecoach NOP aan haar huurders.
Energiecoach NOP (EcN) is een initiatief van de stichting Pioniers van de Toekomst en de coöperatie Energie Pioniers Noordoostpolder (EPN) in samenwerking met Energie Advies Emmeloord (EAE). Het is niet alleen een digitaal loket, maar het is ook een plek en een persoon.
Particulieren, ondernemingen, instellingen, verenigingen en stichtingen kunnen er terecht voor advies en begeleiding op weg naar energiebesparing. EcN staat open voor iedereen, want energiebesparing is een algemeen belang, vinden de PvdT.

Energiearmoede verslaan met POWER

Er is echter een categorie huishoudens die onder de noemer ‘energiearmoede’ vallen. Dat wil zeggen dat meer dan tien procent van het gezinsinkomen op gaat aan energielasten.
,,Nu kun je afwachten en hopen dat die mensen uit zichzelf naar de EcN gaan’’, zegt Albert Klein Tijssink, voorzitter van de EPN, ,,maar wij willen de draai maken en de mensen opzoeken die in die positie zitten’’.
Uit die gedachte is het project POWER ontstaan, bedoeld om mensen op weg te helpen, zodat ze in hun eigen kracht hun energielasten kunnen beperken.

POWER zoekt steun maatschappelijke organisaties en instellingen

Om die kwetsbare doelgroep te bereiken zoekt EPN contact met maatschappelijke organisaties en instellingen. Directeur Ton Beurmanjer van Mercatus zegt het initiatief van harte te ondersteunen.
,,In de praktijk zien we hoe lastig het is om bewoners mee te krijgen in ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid waar ze zelf ook baat bij hebben. Hoeveel wij ook investeren in woningen om de duurzaamheid te verbeteren, dat wil nog niet zeggen dat je daarmee het gedrag van mensen verandert. Begrijpelijk, want als je moeite hebt om je hoofd boven het water te houden omdat je financiële middelen beperkt zijn, staat je hoofd daar niet naar. Wij zoeken dus al een hele tijd naar de mogelijkheid om bewoners te coachen op dat gebied. We zijn dan ook blij met dit initiatief en willen het graag ondersteunen.’’

Energiecoaches in ieder dorp

De EcN heeft de intentie verder te ontwikkelen zodat er op termijn in de meeste dorpen/wijken van Noordoostpolder energiecoaches zijn. Mercatus heeft zich bereid verklaard een financiële bijdrage te geven om onder andere coaches op te leiden.
Meer informatie over de Energiecoach in het artikel Energiecoach adviseert, benadert en verbindt
[Bij de foto:] PvdT-voorzitter Henk Tiesinga en directeur Ton Beurmanjer van Mercatus ondertekenen de overeenkomst. ©mhpublicaties.nl