De bewoners van de
Zeebiesstraat en
Rietstraat kregen donderdag 9 maart de eerste schetsen van het nieuwe buurtplan te zien.
Mercatus gaf een toelichting op de plannen en vertelde waarom het nodig is om de oudste buurt van
Emmeloord grondig aan te pakken.
EMMELOORD, 11-03-2023 - Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om een passend plan te maken. Een plan dat aansluit op wat eerder is opgehaald bij de bewoners. En een plan dat heel goed rekening houdt met het DNA van Noordoostpolder. Het gaat hier immers om woningen die de historie van de Noordoostpolder vertegenwoordigen. Judith de Groot (directeur): “50 jaar geleden was het een eer om in de Zeebiesstraat en Rietstraat te wonen. Tegenwoordig zijn deze woningen klein, tochtig, gehorig en koud. Met de conceptplannen voor de wijkvernieuwing willen wij Emmeloord een mooie woonomgeving teruggeven. Waar bewoners blij en
tevreden kunnen wonen.”
Verantwoorde wijkvernieuwing
Na uitvoerig overleg en onderzoek lijkt voor een groot deel nieuwbouw de meest voor de hand liggende keuze. Dat is een ingrijpende maatregel. Zeker voor mensen die hier al lang wonen. Het raakt ook een grotere groep polderbewoners die hechten aan de oorspronkelijke bebouwing. De opdracht aan de architect was dan ook om rekening te houden met de bestaande bouwstijl, die van de Delftse School. Zodat de straten herkenbaar blijven. Diverse beeldbepalende elementen komen daarom ook terug in de nieuwe plannen. Zoals de goothoogte, ramen, goten en het metselwerk. Daarnaast is ook de input gebruikt van de bewoners. Tijdens eerdere bijeenkomsten vorig jaar konden zij meedenken en -praten over wat zij belangrijk vinden in hun eigen woon- en leefomgeving. Deze eerste schetsen zijn ook getoetst bij de welstandscommissie. Judith de Groot: “Volgens mij hebben we een mooi conceptplan gemaakt dat de sfeer van vroeger ademt maar de woonkwaliteit van nu heeft en het comfort van de toekomst.”
Wat gaat er gebeuren?
Het conceptplan gaat uit van sloop en renovatie. 82 huurwoningen zullen worden vervangen door nieuwbouw. Daarnaast is er nog een aantal woningen die worden gerenoveerd. De meeste woningen zijn huurwoningen, maar er is ook een aantal koopwoningen. Ook met de kopers is Mercatus in gesprek of en hoe zij meegaan in de wijkvernieuwing. In totaal komen er 104 woningen terug. Dat zullen 7 verschillende woningtypes zijn, geschikt voor verschillende samenstellingen van huishoudens. Hiermee speelt Mercatus in op het grotere aandeel 1 en 2 persoonshuishoudens onder haar huurders. De nieuwe woningen zijn energieneutraal en betaalbaar.
De conceptplannen zijn de eerste stap
De gepresenteerde plannen zijn pas de eerste schetsen. Mercatus is hierover in gesprek met bewoners, de klankbordgroep, het college en de gemeenteraad en natuurlijk de welstandscommissie. Dit betekent dat de plannen nog kunnen wijzigen. Maar omdat er bij bewoners grote behoefte is aan duidelijkheid, kiest Mercatus ervoor om bewoners stapsgewijs te betrekken op weg naar een definitief buurtplan.
Als alle stemmen gehoord zijn verwacht Mercatus dat het buurtplan in de zomer van 2023 definitief is. De uitvoering wordt zorgvuldig opgepakt. De wijkvernieuwing volgt in fases waarbij Mercatus bewoners een tijdelijke woning aanbiedt. Dat betekent dat Mercatus niet eerder woningen sloopt dan vanaf het najaar 2025.
Uiteraard kan iedere bewoner terugkeren in deze buurt.