Je loopt altijd het risico dat ongenode gasten via het toilet binnenkomen – tenzij je dit eenvoudige product installeert

31 jul 2024, 13:42 Nieuws
spin 48ea60f8 c41b 4423 86ca dce8d5d2b2e8
parelprojecten.nl

Honderdduizenden Nederlanders lopen het risico dat ongewenste dieren door de toiletleidingen zwemmen, tenzij ze een speciaal product installeren om dit te voorkomen.

Volgens Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, kunnen ongedierte zoals ratten gemakkelijk door de leidingen het toilet in zwemmen als het systeem niet is voorzien van een terugslagklep. De klep is goedkoop in aanschaf en kan eenvoudig door een vakman worden gemonteerd. Door de leiding met een klep af te sluiten zodra er afval doorheen is gegaan, kan er niets anders door de leidingen dringen.

Dit product kan ook voorkomen dat dieren zoals slangen in het toilet terechtkomen, hoewel die kans klein maar reëel is.

Het klinkt misschien als iets uit een horrorfilm, maar het komt regelmatig voor dat ratten via leidingen toegang krijgen tot huizen via het toilet. Het gerenommeerde National Geographic heeft zelfs een video online gezet die laat zien hoe eenvoudig ratten toegang kunnen krijgen tot je toilet.

Voordat dieren in het toilet terechtkomen, moeten ze eerst toegang hebben tot het sanitair. Een terugslagklep voorkomt dat ze überhaupt in de leidingen komen. Het beschermt je huis dus tegen onverwachte dierlijke bezoekers.

Mohammed Altaai, eigenaar van Klusbedrijf MSZ en loodgieter op Werkspot.nl, kan elke loodgieter dit onderdeel eenvoudig installeren, wat zorgt voor gemoedsrust.

“Ratten zijn een groot probleem in het riool. En eenmaal in huis is het een nachtmerrie om er vanaf te komen. Het installeren ervan is een kleine klus, maar omdat het kruipruimtewerk is, heb je altijd 2 mensen nodig. De kosten beginnen bij € 500, maar deze prijs varieert afhankelijk van de lengte van de pijp en de toegang tot de pijp.”

Heeft dit je nog niet overtuigd om te controleren of je al een terugslagklep hebt, bekijk dan de lijst van Werkspot.nl met dieren die in toiletten terecht kunnen komen, zowel in Nederland als daarbuiten.

In Nederland

Ratten

Ratten komen veel voor in riolen en zijn uitstekende zwemmers. Zonder een terugslagklep kunnen ze vrij gemakkelijk een toiletpot bereiken. Ratten hebben flexibele ribben en zijn heel behendig; ze kunnen snel klimmen en zich in kleine ruimtes wringen. Ze kunnen ook tot drie minuten onder water blijven en zijn handig in het vinden van luchtbellen in U-bochten. Bovendien hebben ratten genoeg kracht om een gesloten toiletdeksel op te tillen. Dus zelfs een gesloten deksel voorkomt niet dat deze ongewenste gasten je huis binnendringen.

Kikkers

Kikkers leggen hun kikkerdril in de riolering en kunnen zich gemakkelijk door leidingen bewegen vanwege hun amfibische eigenschappen. Hoewel ze weinig schade zullen aanrichten, wil je ze liever niet in je badkamer. Een terugslagklep kan dit voorkomen.

Spinnen

Hoewel we in Nederland geen giftige spinnen hebben, kunnen mensen die bang zijn voor spinnen behoorlijk schrikken als ze een spin in de toiletpot aantreffen. Een terugslagklep voorkomt helaas niet dat spinnen erin komen; Ze zijn klein genoeg zijn om er doorheen te glippen Het reinigen van de toiletpot met een citrusproduct helpt wel.

Over de wereld

Kakkerlakken

Kakkerlakken kunnen ziekten verspreiden vanwege de bacteriën die ze met zich meedragen. Ze worden aangetrokken tot badkamers vanwege de warmte en het vocht, ze gedijen hier goed in. Een schone toiletruimte zal ze daarom afschrikken, een terugslagklep voorkomt dat ze via de leidingen toegang krijgen.

Slangen

Hoewel de kans heel erg klein is dat er een slang in je toilet terechtkomt, is het wel eens voorgekomen en in sommige landen niet eens zo heel ongebruikelijk.

Slangen worden aangetrokken door plaatsen waar hun prooi (ratten bijvoorbeeld) zich bevindt. Ze kunnen deze uiteindelijk volgen naar toiletten. Het toilet is ook aantrekkelijk wanneer ze dorst hebben, vooral tijdens de zomermaanden wanneer het moeilijker is om water te vinden.

Buidelratten

Buidelratten zijn ongewenste gasten in huis, ook al veroorzaken ze niet direct schade. Ze kunnen afkomen op toiletten wanneer er voedselresten aanwezig zijn. Net als ratten zijn het goede zwemmers en kunnen ze lang onder water blijven. Het installeren van een terugslagklep zal dit probleem zeker oplossen.

Schorpioenen

Schorpioenen kunnen heel lang onder water overleven en zijn gewend aan waterrijke gebieden. Ze zijn ook uitstekende klimmers, dus ze kunnen gemakkelijk door U-bochten navigeren. Door bleekmiddel in de toiletpot te gieten, hou je niet alleen het toilet schoon, je voorkomt ook dat schorpioenen je badkamer binnendringen.

Hagedissen

Hagedissen kunnen naar het toilet worden gelokt door kleine insecten en worden grotendeels tegengehouden door een terugslagklep. Gebieden met veel hagedissen lopen het grootste risico, vooral in de zomer wanneer ze door het water worden aangetrokken. Door je toiletpot zo schoon mogelijk te houden, kun je voorkomen dat er insecten komen die hagedissen aantrekken.

Slangen

Het is niet ongebruikelijk dat giftige slangen in toiletten opduiken. Slangen zijn goede zwemmers en worden aangetrokken door ratten. Als je naar een land reist waar giftige slangen voorkomen, controleer dan altijd de toiletpot voordat je gaat zitten!

Giftige spinnen

In landen met gevaarlijke spinnen – zoals Australië – is het belangrijk om de toiletpot te controleren op spinnen voordat je gaat zitten.

Spinnen kunnen niet alleen via de riolering binnenkomen, maar ook via ramen en scheuren in muren. Het is dus lastig om ze volledig tegen te houden. Sommige spinnen kunnen bovendien meer dan 24 uur onder water overleven. Dus wees voorzichtig, zelfs als ze lijken te zijn verdronken.