Is jouw woning een van de 10% van de Nederlandse huizen met een slechte fundering?

12 jul , 16:15 Nieuws
build 558449 960 720
Uit recente cijfers blijkt dat 10 procent van de huizen in Nederland funderingsproblemen heeft. Dit komt door de bouwmethoden die vroeger zijn gebruikt en doordat problemen de afgelopen twintig jaar niet zijn aangepakt.
LANDELIJK, 12-07-2024 - Experts van Werkspot.nl , de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, hebben op een rij gezet hoe huiseigenaren kunnen vaststellen of ze funderingsproblemen hebben en welke stappen ze moeten ondernemen als dat het geval is.
Uit recent onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat een kwart van de Nederlandse huiseigenaren zich zorgen maakt over het verzakken van hun huis. Dit percentage is zelfs 41 procent bij mensen die een sociale huurwoning huren en 38 procent bij particuliere huurders.
Geografisch gezien maken mensen in Flevoland zich het vaakst zorgen: 41 procent van de huiseigenaren geeft aan bezorgd te zijn. Daarna volgen Groningen met 33 procent, Noord-Holland met 26 procent en Utrecht met 30 procent.
Veel huizen zijn gebouwd op kleigrond die gevoelig is voor beweging, of op houten palen die in uitgedroogd zand zijn geheid. Dit maakt de palen vatbaar voor bacteriën, insecten en rot. Daarnaast verergeren lage grondwaterstanden en klimaatverandering de problemen.
Het grote aantal huizen met funderingsproblemen – dat in de komende jaren kan oplopen tot meer dan een miljoen – kan zorgen voor vertragingen, omdat er meer problemen zijn dan er vakmensen beschikbaar zijn om ze op te lossen.
Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) bedragen de gemiddelde kosten voor het repareren van een fundering € 120.000. De raad adviseerde onlangs om een overheidsregeling van € 12 miljard op te zetten, die advies en expertise biedt en 30 procent van de reparatiekosten dekt. Ook stelde de RLI voor om verkopers te verplichten eventuele funderingsproblemen uiterlijk 2029 te melden.
Volgens Coen Böhre van Werkspot.nl , zegt dat het belangrijk is dat huiseigenaren weten of hun huis tot een van de half miljoen huizen met funderingsproblemen behoort, zodat ze actie kunnen ondernemen.
“Als er problemen met de fundering zijn, moet je deze zo snel mogelijk laten repareren om verdere schade aan je huis te voorkomen. Verzakking is een probleem dat kan worden verholpen, dus er is geen reden tot paniek.”
“Er zijn een paar eenvoudige stappen waarmee je je huis kunt controleren op funderingsproblemen. Maak je je zorgen, dan is het goed om een professional, zoals een bouwkundig ingenieur, in te schakelen die de fundering grondig kan beoordelen en advies kan geven.”
Zo weet je of je huis funderingsproblemen heeft
Scheuren
Een van de meest opvallende tekenen van problemen met de fundering zijn scheuren in de muren. Deze ontstaan doordat de fundering beweegt en de stenen verschuiven. Inspecteer zowel de binnen- als buitenmuren op zichtbare scheuren, vooral rond balken en plafonds. Verzakkingsscheuren hebben een typisch zigzag-uiterlijk. Niet alle scheuren zijn reden tot bezorgdheid, het is wel verstandig om een professional in te schakelen om de oorzaak vast te stellen.
Klemmende deuren en ramen
Deuren en ramen die moeilijk openen en sluiten kunnen duiden op problemen met de fundering. Dit is ook het geval bij kieren tussen de deur of het raam en het kozijn. Deze problemen ontstaan doordat de fundering verschuift, waardoor de muren in beweging komen.
Hellende oppervlakken
Let vooral op de muren, vloeren en plafonds. Wanneer je denkt dat sommige ervan scheef zijn, kan dit duiden op verzakking van je huis.
Afwateringsproblemen
Als je problemen met de afvoer of riolering opmerkt, kan dit wijzen op funderingsproblemen. Een langzaam werkende of verstopte afvoer kan een indicatie zijn dat bewegende stenen en grond invloed hebben op de leidingen.