Inwoners Noordoostpolder moeten voorrang krijgen bij nieuwbouwhuizen en bouwkavels

29 jan 2022, 12:15 Nieuws
business estate mortgage real house key home 2323278
In Den Haag ligt het voorstel op tafel om ‘eigen inwoners’ voorrang te verlenen bij toewijzing van de nieuwbouwhuizen en bouwkavels. 30 % van de nieuwbouwhuizen woningen tot een waarde van €355.000,- en alle bouwkavels kunnen daarvoor bestemd worden.
NOORDOOSTPOLDER, 29-01-2022 - Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om voorrang te verlenen aan mensen die nog niet woonachtig in de regio zijn maar wel een economische binding hebben. CDA Noordoostpolder wil dat in de gemeente Noordoostpolder de 30% regeling gaat gelden voor Emmeloord en haar groendorpen.
Volgens de marktcijfers blijkt dat er de laatste jaren en in de nabije toekomst in onze regio steeds meer nieuwbouwhuizen worden aangekocht door inwoners van buiten de Noordoostpolder, des te meer een reden waarom jonge starters in de Noordoostpolder moeilijk op de huizenmarkt kunnen komen.
Het voorstel is bedoeld om starters en blijvers die graag in de Noordoostpolder willen wonen, meer kansen te bieden, aldus Jos Bus van CDA Noordoostpolder. Belangrijk is dat de leefbaarheid in de dorpen gewaarborgd is, en dat jonge starters en doorstromers in hun eigen dorp of Emmeloord kunnen blijven wonen en dat men niet noodgedwongen weg trekt. Voor de dorpen geldt bovendien dat mensen met een binding met het eigen dorp, daar graag willen blijven. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid van de dorpen, vind Jos Bus van CDA Noordoostpolder Wij als CDA Noordoostpolder willen dat deze 30% voorrangsregeling voor inwoners van de Gemeente Noordoostpolder per direct in alle in- en uitbreidingsplannen van de Gemeente Noordoostpolder worden meegenomen. De 30% voorrangsregel dient vastgesteld te worden in alle dorpen voor eigen dorpsbewoners en de 30% voorrangsregel in Emmeloord dient vastgesteld te worden voor alle inwoners van de gemeente Noordoostpolder.