Ruimtelijke, maar zeker ook maatschappelijke opgaven stoppen niet bij de gemeentegrenzen.
Gemeente Noordoostpolder en gemeente
Urk willen daarom als buurgemeenten meer samenwerken. De afgelopen periode is er een verkenning gedaan naar kansrijke thema’s om samen op te pakken.
NOORDOOSTPOLDER/URK, 06-04-2024 - Vooral grotere dossiers zoals woningbouw, infrastructuur, huisvesting van arbeidsmigranten, energie- en duurzaamheid en (de gevolgen van) economische groei en krimp vragen om een gezamenlijke aanpak. Bovendien draagt samenwerking ook bij aan een sterkere lobby richting de regio Zwolle, provincie Flevoland en het Rijk voor onderwerpen zoals de Lelylijn, ziekenhuiszorg en onderwijs. Een gezamenlijke aanpak is in het belang van een toekomstbestendig Noordelijk Flevoland. Hoe de Noordoostpolder en Urk dat gaan doen? Dat werken de gemeenten uit in een samenwerkingsagenda 2025 en een gebiedsvisie 2050.
Samenwerkingsagenda en gebiedsvisie Tijdens een bijeenkomst met de beide raden, colleges en directie werd op 4 april het rapport ‘Contouren samenwerkingsagenda Noordoostpolder-Urk 2050’ gepresenteerd. Het komende (half)jaar bekijken Noordoostpolder en Urk welke onderwerpen uit de verkenning van bureau Berenschot daadwerkelijk in samenwerking worden opgepakt. En hoe die samenwerking er uit gaat zien. De raden, colleges en organisaties werken al op meerdere terreinen en in verschillende verbanden goed samen. Zo wordt er al onder meer naar tevredenheid gezamenlijk aanbesteed en overlegd op het gebied van jeugdhulp, WMO, huishoudelijke hulp en gezondheidszorg binnen het sociaal domein Voor het versterken van de samenwerking is een gedragen structuur en samenwerkingscultuur belangrijk. De komende maanden wordt dit ingekleurd en verwerkt in een samenwerkingsagenda 2025. Voor de ruimtelijke opgaven maken de gemeenten een gebiedsvisie 2050. Ook schrijven de gemeenten aan een gezamenlijke lobby-agenda.
Eigen identiteit behouden
Gemeente Urk en Noordoostpolder zijn trots op hun eigen identiteit en cultuur. Die willen de gemeenten dan ook behouden en koesteren. Dit betekent dat samenwerking niet als doel heeft om tot een herindeling te leiden of ambtelijk te fuseren. Samenwerking is geen doel op zich, maar een middel om gezamenlijke opgaven beter te realiseren en meer voor de eigen inwoners te betekenen door het opzoeken van win-win constructies voor beiden gemeenten en hun inwoners.
Planning
Het streven is om eind 2024 een concept-samenwerkingsagenda te presenteren.