Energie- en afvalbedrijf HVC heeft ‘financial close’ behaald voor zonnepark Noordermeerdijk; de financiering is daarmee rond en alle contracten zijn getekend.
Deze belangrijke mijlpaal betekent dat er gestart kan worden met de realisatie van één van de grootste zonneparken van Nederland. Met 161.000 zonnepanelen en een vermogen van 98 megawattpiek, is dit tot nu toe het grootste zonnepark dat HVC, samen met lokale grondeigenaren, realiseert.
HVC vindt het belangrijk dat omwonenden betrokken zijn en meeprofiteren van de opbrengsten van zonnepark Noordermeerdijk. De helft van het zonnepark is daarom in handen van omliggende agrarische bedrijven. Zij hebben zich gezamenlijk, met een gelijkwaardig belang verenigd.
“Voor de realisatie van zonnepark Noordermeerdijk werkt HVC samen met een groep van 11 lokale grondeigenaren die mede-initiatiefnemer van het zonnepark zijn. Dat is bijzonder en een mooi voorbeeld van hoe we samen met de omwonenden werken aan de energietransitie” zegt Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie bij HVC.
Het zonnepark levert daarnaast een bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder. Het geld in dit fonds is bedoeld om de Noordoostpolder nog verder te verduurzamen. Bovendien kunnen inwoners van de gemeente meeprofiteren door, na de realisatie, mee te investeren in obligaties met een vaste rente.
doelstellingen gemeente Noordoostpolder
De gemeente heeft het gebied aan de Noordermeerdijk aangewezen om met zonnepanelen duurzame energie op te wekken. Deze gronden zijn versnipperd en daarom minder rendabel voor agrarisch gebruik. Met de realisatie van zonnepark Noordermeerdijk wordt een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente geleverd. De zonnepanelen, tussen de windmolens op de Noordermeerdijk, wekken jaarlijks straks rond 93 miljoen kilowattuur groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 37.500 huishoudens.
Naast zonnepark Noordermeerdijk, opende HVC begin juli ook zonnepark Sunspace in gemeente Noordoostpolder. Met dat zonnepark, op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, wordt jaarlijks nog eens zo’n 43 miljoen kilowattuur groene zonnestroom opgewekt. Dat is samen met zonnepark Noordermeerdijk vergelijkbaar met het stroomverbruik van bijna 55.000 huishoudens. En door het gebruik van deze groene stroom, wordt totaal ruim 57.500 ton CO2 uitstoot vermeden.
slim gebruik van netaansluiting door ‘cable pooling’
Voor zonnepark Noordermeerdijk wordt een netaansluiting gerealiseerd op het bestaande hoogspanningsnetstation van Tennet. Hiervoor wordt door middel van ‘cable pooling’ samengewerkt met een ander groot zonnepark dat wordt gerealiseerd aan de Westermeerdijk. Dit houdt in dat twee grote zonneparken via één gezamenlijke netaansluiting worden aangesloten, dat schaal- en efficiëntievoordelen oplevert.
samenwerking
Zonnepark Noordermeerdijk wordt gerealiseerd met financiering van BNG Bank. Net als HVC is BNG gedreven door maatschappelijke impact en daarom is BNG Bank een logische partner in dit project. Voor de bouw van het zonnepark werkt HVC samen met duurzame partners; GOLDBECK SOLAR voor de constructieve werkzaamheden en de bouw van het zonnepark, Van Vulpen voor alle leiding- en kabelwerk en Volker Energy Solutions voor de realisatie van het hoogspanningsstation.
Planning
De komende periode beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de start van de bouw. Naar verwachting kan het zonnepark in 2025 gereed zijn en groene stroom gaan opwekken.