
Eerstejaars studenten van de horeca-opleiding GastvrijNU van Firda uit Emmeloord en Urk hebben hun eerste grote groepsopdracht met succes afgerond: een compleet verzorgd diner voor ouders en sponsoren.
Het diner vond plaats na tien weken onderwijs en vormde een feestelijke afsluiting van hun eerste praktijkperiode.
Van het bedenken van het menu tot de bedrijfskleding, uitnodigingen en aankleding van de locatie. Alles werd door de negen eerstejaars studenten zelf georganiseerd en uitgevoerd. Student Annemiek Strockmeyer: ‘Het was meer dan alleen koken en bedienen. We moesten echt samenwerken en alles regelen. Je merkt dat school en bedrijven elkaar nodig hebben. En het is ook gewoon leuk om elkaar zo beter te leren kennen.’
Herfst als thema
Het thema van de avond was herfst, zichtbaar in de menukaart, uitnodigingen, tafeldecoratie en gerechten. Studenten streefden naar een Dutch Cuisine-benadering, met veel groente en streekproducten. Zo werd er volop geëxperimenteerd met het eten en drinken om de juiste en meest passende smaken te serveren.
Samenwerking en praktijkervaring
De studenten ontvingen hun gasten met een mocktail en presenteerden zelf het programma van de avond. Daarna volgde een volledig door hen samengesteld diner, afgesloten met een gezamenlijke presentatie. Het project bood hen de kans om alle facetten van het runnen van een restaurant te oefenen: van calculeren en inkopen tot koken, serveren en samenwerken.
Lokale betrokkenheid
Voor dit project werkten de studenten samen met regionale bedrijven zoals Boerderij Groeizaam en Boerderijwinkel Versluis uit Emmeloord, Slump Catering & Events uit Bant en De Strandhoeve uit Baarlo. Firda zelf leverde ondersteuning met onder andere kleding, menukaarten en linnen. ‘Deze samenwerking met lokale ondernemers is van groot belang. Het geeft studenten een realistisch beeld van hun toekomstige werkveld en versterkt de verbinding tussen onderwijs en regio’, vertelt opleidingsinstructeur Colinde de Nijs.
Jaarlijkse traditie
Het ouderdiner is een jaarlijks terugkerend project en vindt plaats na de eerste tien tot vijftien weken van het schooljaar. Het is bijzonder om te zien hoe studenten, aan het begin van hun carrière, al zo’n compleet evenement neerzetten. Het smaakt duidelijk naar meer.




