Europees beleid voor hergebruik kunststoffen nodig

10 nov 2023, 19:45 Nieuws
klaas eissens av producties cda 11 12 21 lr 73 002
Tom Berendsen, Europarlementariër en lijsttrekker van het CDA in Europa en Johan Goos, nummer 22 van de kandidatenlijst van het CDA voor de komende verkiezingen, hebben afgelopen week een werkbezoek afgelegd bij Kunststof Recycling van Werven BV in Biddinghuizen.
BIDDINGHUIZEN, 10-11-2023 - Johan Goos: “We produceren samen heel veel afval waar we niets meer mee doen. Daar moet verandering in komen. In ons gedrag en de manier hoe we recyclen. We moeten het hergebruik van grondstoffen zoals plastic verplichten en recyclen nog meer stimuleren. Het liefst met regels die in heel Europa gelden.
Tijdens het werkbezoek kregen ze te zien hoe ingeleverde kunststoffen worden gesorteerd en verwerkt tot een product wat opnieuw kan worden gebruikt voor het maken van kunststofproducten. Een proces waarbij grondstoffen worden hergebruikt en volledig circulair zijn. Hoewel er veel voorstanders zijn doen er zich toch problemen voor. Vorig jaar, in tijden van een zeer hoge olieprijs, was er veel vraag naar het recyclen van kunststoffen. Nu de olieprijs weer is gedaald zie je ook de markt voor het recyclen van kunststoffen inzakken. Het is goedkoper om ‘nieuw’ plastic te gebruiken. Dit is slecht nieuws voor de recycle branche maar vooral voor ons milieu en de natuur.
Daarom moet het hergebruik van grondstoffen zoals plastic verplicht worden. Door middel van Europese wet- en regelgeving willen de recyclers ook in de toekomst een vaste bijdrage kunnen blijven leveren aan een beter milieu. Als fabrikanten waar mogelijk hun producten verplicht kunnen produceren met, bijvoorbeeld, 10-20% gerecycled plastic vang je twee vliegen in één klap. Je stimuleert hergebruik van plastic én maakt de recycle branche levensvatbaar.
Als dit de komende jaren niet goed wordt geregeld is er een grote kans dat bedrijven die zich bezighouden met recyclen van plastic stoppen vanwege de lage vraag. Dit is op zijn beurt weer nadelig voor het milieu. Er is dan meer plastic nodig voor nieuwe producten én gebruikt plastic wordt ouderwets verbrand wat de uitstoot van CO2 opdrijft.