Schokland was ooit een eiland met voornamelijk vissers als bewoner. Wel hadden ze een zwaar bestaan door onder meer overstromingen en zelfs een stormvloed in 1825. De armoede was midden 19e eeuw zo dramatisch dat de overheid besloot tot ontruiming van het eiland.
De meeste eilandbewoners staken over naar Kampen en Vollenhove en trachtten een nieuw bestaan op te bouwen. Nazaten van de oorspronkelijke “Schokkers” hebben een sterke onderlinge band en komen elk jaar twee keer bij elkaar op Schokland.
Een kleine honderd jaar daarna zou Schokland opnieuw geschiedenis schrijven.
Bij de droogmaling die leidde tot de vorming van de Noordoostpolder in 1942 kwamen rond Schokland botresten van bosolifanten, bosneushoorns en nijlpaarden van duizenden jaren oud boven water; deze dieren konden er destijds leven omdat toen het klimaat milder was in deze contreien. Andere archeologische vondsten leidden tot de conclusie dat in de prehistorie in dit gebied mensen hebben gewoond tussen 4500 en 1800 jaar voor Christus. Zo is er een skelet van meer dan 4.000 jaar tentoongesteld in het museum Schokland, naast allerlei andere objecten zoals boten, fuiken, scherven, pijlpunten, pijpjes.
Elina Rol van museum Schokland gaat op radio Noordoostpolder in op zowel het wel en wee van de eilandbewoners rond de genoemde ontruiming als op de archeologische vondsten.
Het interview wordt komende zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur uitgezonden via radio Emmeloord én radio Noordoostpolder. Stem af via DAB-plus of http://86.93.49.78:8080/live.