DiscoSoep: Goed voorbeeld doet goed volgen

27 sep 2021, 11:31 Nieuws
discosoep1
mhpublicaties.nl
800 porties DiscoSoep werden er zaterdag gered van de kliko. Een bewustwordingsactie tegen voedselverspilling. Het echte succes van de actie zal de toekomst leren.
EMMELOORD, 27-09-2021 - Soep wordt doorgaans niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend, maar het is de organisatie van DiscoSoep wel menens. “Ik hoop dat we hier over vijf tot tien jaar nog eens staan en dat die 34 kilo dan op z’n minst gehalveerd is”, zegt wethouder Anjo Simonse. Hij opent het door de stichtingen de Pioniers van de Toekomst en Samen Zijn We Er Voor Elkaar georganiseerde evenement op zaterdag 25 september 2021.
Simonse heeft het over de hoeveelheid voedsel die in Nederlandse huishoudens per persoon per jaar wordt weggegooid. “Het begint bij bewustwording. Het is goed dat er mensen zijn zoals julllie, die opstaan en zeggen: ‘Dit accepteren we niet langer, we verspillen geen voedsel’.”

Bewustwording

De wethouder vertelt hoe bij hem in 2012 de schellen van de ogen vielen tijdens een bezoek aan een van de armste landen van Afrika. “Ik voelde daar collectieve schaamte over hoe respectloos wij hier omgaan met voedsel. Ik ben thuisgekomen met de diepe overtuiging: er gaat hier geen broodkorst meer in de kliko. Ik sta hier dan ook vanuit een stukje intrinsieke motivatie.”
Hij geeft de organisatie een oprecht compliment: “Het is heel mooi dat jullie je hier op je vrije dag inzetten om dat verhaal te vertellen. Bewustwording begint altijd met vertellen”.

DiscoSoep

Vrijwilligers delen achtereenvolgens broccoli-, tomaten- en bloemkoolsoep uit aan voorbijgangers. En ze vertellen waarom de groenten, die anders in de kliko gegooid zouden worden, nog prima gegeten kunnen worden.
Voedselpionier Roelfien Wuestenenk snijdt groenten. “Zou je deze broccoli nog eten?”, vraagt ze aan belangstellenden, waarna er zich een gesprek ontwikkelt. De roosjes zijn enigszins gelig. De reacties zijn dan ook wisselend, maar de soep bewijst dat er niets mis is met de broccoli. En dat geldt ook voor onder meer de kromme wortels en dieprode tomaten.

Bewuste keuzes

De soep wordt opgediend in kartonnen wegwerpbakjes, maar wie echt duurzaam wil zijn neemt eigen soepkommen en lepels mee. Een Emmeloords gezin heeft aan die oproep gehoor gegeven. “Alle beetjes helpen”, zeggen de ouders Niels en Marion. “Wij vinden dit een mooi initiatief en we wonen hier vlakbij, dus het is voor ons een kleine moeite om zelf soepkommen mee te nemen.”
Thuis doen ze bewust moeite om voedselverspilling te voorkomen. “We doen ons best, maar het kan altijd nog beter. We maken in ieder geval al bewuste keuzes en dat willen we onze kinderen ook meegeven.”
De jongens Bram en Job genieten intussen van hun soep. “Dat was lekker!”, verzucht de oudste. “Zeg dat ook maar tegen de koks!”, spoort zijn moeder hem aan, “Dat vinden ze vast fijn om te horen”.

Fairtrade

Tegelijkertijd wordt er op het Kettingplein een Fairtade- en streekmarkt gehouden (zie foto's). Eveneens een activiteit van de Stichting Pioniers van de Toekomst.
Tekst en foto's: Margé Hof
____________________________
[Bij de foto:] De eerste kopjes soep worden uitgereikt aan v.l.n.r.: Judith Kets (vz. PvdT); wethouder Anjo Simonse en Maria Wendels (St. Samen Zijn We Er Voor Elkaar). Er zullen er in drie uur tijd nog 600 volgen. Daarnaast zijn er 200 grote porties klaargemaakt voor cliënten van de stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar.