Lijstersmidse houdt moestuin slakkenvrij

Foto: mhpublicaties.nl

Hoe houd je slakken uit de tuin? Een lijster weet er wel raad mee, maar we moeten hem wel een beetje helpen. Leg een lijstersmidse aan.

Net slaplantjes in de moestuin geplant of plantjes in de bloementuin, rest er een paar dagen later niets anders dan een paar kale steeltjes. Slakken weten er wel raad mee, maar daarvoor heb je ze niet geplant.

Vogelbescherming.nl geeft de volgende tips:

De meest milieuvriendelijke manier is op de dag met regenachtig weer of bij het begin van de avondschemering (want dan komen de slakken tevoorschijn) de tuin te inspecteren op slakken. En als je ze ziet direct weg te vangen (d.w.z. verzamelen in een jampotje met dekstel). Laat ze weer los aan de rand van het bos waar egels, dassen, kikkers, padden, slangen, hazelwormen, hagedissen en vogels deze lekkernij wel weten te vinden!
Het is even een klusje van een aantal dagen consequent achter elkaar wegvangen; chemisch middel nooit gebruiken en al helemaal niet op een moestuin!

NatuurTip:

  1. Lijstersmidse. Lijsters zijn dol op huisjesslakken. Ze kunnen ze echter pas opeten nadat ze het huisje kapot geslagen hebben op een grote steen in de border, een zgn lijstersmidse.

  2. Eet u wel eens mosselen? Bewaar dan de schelpen en stamp ze in kleine stukjes zo zijn ze een prima grondstof voor de tuin en eveneens een uitstekend slakkenverweermiddel. Als je de fijn gestampte schelpen in een laag rondom je groenten legt zullen de fijne stukjes schelp de slakken tegen houden, deze stukjes zijn scherp en ruw en hier houden de slakken niet van.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen