CDA wil vergoeding voor intensieve inzet alle dorpsbesturen

Foto: Max Pixel

De functie van de Dorpsbelang besturen is de laatste jaren steeds intensiever is geworden. Zo worden raadsbesluiten mede steeds meer genomen op basis van de informatie vanuit de Dorpsbelangen. Vaak heeft een bestuurslid al onderzoek gedaan en wordt dit meegenomen in de besluitvorming.

NOORDOOSTPOLDER, 01-07-2024 – Ook door ambtenaren wordt steeds vaker een beroep gedaan op een Dorpsbelang bestuur, terwijl een dergelijk bestuur alleen uit vrijwilligers bestaat. Het CDA vindt dat hier best iets tegenover mag staan.

Raadslid Jos Bus: ,,Er wordt veel tijd en energie gestoken in het ophalen en verwoorden van de meningen van dorpsbewoners door alle Dorpsbelangen. Zo vindt overleg met gemeenteambtenaren steeds vaker tijdens de reguliere werkuren plaats. Dit betekent dat bestuursleden vaker vrij moeten nemen van het werk, om bij deze bijeenkomsten aanwezig te kunnen zijn. CDA ziet een Dorpsbelang bestuur in feite als een verlengstuk van de gemeente naar de inwoners toe.”

Vrijwilligers voor deze functie zijn moeilijk te vinden en te behouden. Bus: ,,Dit komt deels door een brede verantwoordelijkheid en het takenpakket voor de vrijwilliger. Deze vrijwilligers zijn schaars.” Vaak moet een bestuurslid verlof nemen van het werk of bijvoorbeeld oppas voor de kinderen organiseren om voor het dorp in de weer te zijn. Het CDA vind een vrijwilligersvergoeding voor het dagelijks bestuur dan ook op zijn plaats. CDA vraagt het college hier €1050 per dagelijks bestuurslid voor te reserveren dus 3150 euro per Dorpsbelang en in de begroting op te nemen. In de komende raadsvergadering van 8 juli zal de gemeenteraad deze motie bespreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen