Enza Zaden opent nieuwe productielocatie voor Vitalis biologische groentezaden

Een medewerker van Enza Zaden is paprika aan het bestuiven in de kas in Luttelgeest.
Een medewerker van Enza Zaden is paprika aan het bestuiven in de kas in Luttelgeest.
Foto: Enza Zaden

Groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden opende gisteren officieel haar nieuwe productielocatie in Luttelgeest (Flevoland). In een jaar tijd bouwde het bedrijf, op een terrein van acht hectare, verschillende faciliteiten voor de productie van biologisch groentezaad, met name voor de gewassen paprika en komkommer.

LUTTELGEEST, 21-06-2024 – Er zijn diverse high-tech oplossingen geïmplementeerd om de zaadproductie zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden.

Allison Thomas, Chief Operations Officer: “De vraag naar biologisch zaad neem toe. Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag, willen we graag regie houden over onze zaadproductie. Luttelgeest is uitermate geschikt als locatie voor zaadproductie door de vruchtbare, lichte kleigrond. We zijn blij dat we de nieuwe productielocatie op deze plek hebben kunnen realiseren.”. Het nieuwe vaste team in Luttelgeest, bestaat uit tien vaste medewerkers en 20 seizoenskrachten.

High-tech met een groen label
Er is een scala aan high-tech oplossingen gerealiseerd om de zaadproductie zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Zo is de locatie onder andere zelfvoorzienend op het gebied van water en energie. Condens- en regenwater wordt opgevangen in een groot waterbassin ter grootte van bijna drie olympische zwembaden, water wordt hergebruikt en toiletten doorgespoeld met regenwater. Daarnaast liggen er op de daken ruim 900 zonnepanelen en beschikt de locatie over een energiemanagementsysteem om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt. In de kassen wordt rekening gehouden met sterke isolatie wat resulteert in energielabel A+++. Met het oog op de toekomst is bij de bouw rekening gehouden met het gebruik van aardwarmte, zodra dat in Luttelgeest mogelijk is. Met al deze oplossingen verwacht Enza Zaden in aanmerking te komen voor het certificaat Groen Label Kas (GLK). Deze is inmiddels aangevraagd. Dat proces, met een doorlooptijd van een jaar, is gestart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen