Speur mee naar dampalen

Dampalen
Dampalen
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Je hebt ze vast wel eens gezien: witte betonnen palen bij de oprit van een boerderij. Dit zijn dampalen. Wat Landschapsbeheer Flevoland betreft zijn ze een mooi voorbeeld van echt Flevolands erfgoed en daarom zijn ze het behouden waard. Om een goed beeld te krijgen waar deze dampalen nog staan en in welke staat schakelt Landschapsbeheer de hulp van inwoners van de Noordoostpolder in.

NOORDOOSTPOLDER, 27-04-2024 – Fiets of wandel jij deze zomer door de Noordoostpolder? Dan kan je al helpen bij het zogenaamde ‘inventariseren’ van de dampalen. “We kunnen je hulp goed gebruiken,” aldus Emma Moretto van Landschapsbeheer Flevoland. “Het enige wat je hoeft te doen is doorgeven waar de dampalen staan, of de set compleet is en in welke staat ze zijn.Daarvoor hebben we een handige checklist.”

“Dampalen horen echt bij het plan van Flevoland,” legt Emma uit. “Bij het inrichten werd een set palen met een letter-nummercombinatie geplaatst. Deze palen gaven het kavel aan. Lang na de inpoldering waren deze letter-nummercombinaties nog in gebruik, vaak in plaats van de naam van de boer die er woonde of het huisnummer.”

Voor iedereen die geïnteresseerd is organiseert Landschapsbeheer een informatieavond op 8 mei in Luttelgeest. Op deze avond leggen ze uit hoe het onderzoek eruit gaat zien en hoe je daarbij kan helpen. Meer informatie over deze avond en hoe je je aan kan melden om mee te helpen aan het dampalenproject is te vinden op de website van Landschapsbeheer: www.landschapsbeheerflevoland.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen