Wandelen tussen de tulpen

Rivierduinpad
Rivierduinpad
Foto: Flevolandschap

Dit jaar bloeien de tulpen vroeg. Hoog tijd om de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van het Rivierduinpad, dat langs een aantal bollenvelden voert. Ook qua cultuurhistorie en natuur is het Rivierduinpad méér dan de moeite waard.

LELYSTAD, 23-04-2024 – U loopt door een rivierdelta van ver voor het ontstaan van de Zuiderzee, langs een ecologische verbindingszone, rietkragen, plas-dras percelen met weidevogels, een paddenpoel en weilanden met koeien. De rivierdelta van toen, gevoed door eb en vloed van de omringende zeeën, heeft haar sporen in het landschap achtergelaten. De IJstijd heeft met haar opstuivingen geleid tot de hedendaagse naam “Rivierduingebied”. Ze markeren de vroegere oeverwallen van de IJsseldelta. Het pad voert al snel over deze groene banen die hier tussen Lelystad en de Ketelbrug zijn aangelegd, direct na de drooglegging van de polder. Zoals uit de opgegraven resten van de Swifterbantcultuur blijkt, leefden hier vroeger de eerste boeren. Dat geeft een bijzonder cachet aan het pad. Door hier gras te planten in plaats van bomen, werden de restanten van prehistorische bewoning op de hoge oevers niet beschadigd. In wat vroeger de rivierbeddingen waren, staan tegenwoordig de bomen.

U loopt dus eigenlijk in een omgekeerde wereld! In de vorm van het bosje zijn deze rivierduinen en de slenken met een geoefend oog nog te herkennen. Direct na deze grasstroken ziet u nog een stukje cultuurhistorie van onze jonge provincie. U passeert namelijk een replica van een meetstoel die voor en tijdens de ontginning werd gebruikt om het land in te meten.

Bollen en blaarkoppen

De tweede helft van de route voert u langs de bloeiende tulpen. Met de blaarkoppen in de weilanden van Natuurhoeve G38 een schilderachtig tafereel. Sommige percelen zijn met stukken plas-dras in het voorjaar speciaal ingericht voor de weidevogels. Aan het eind van de wandeling passeert u een poel, waar kikkers en (rugstreep)padden zich thuis voelen in het ondiepe water, dat in het voorjaar snel opwarmt.

Startpunt

Alle informatie vindt u via https://bit.ly/rivierduinpad. De wandeling (3 of 9 km) begint tegenover de boerderij van de familie De Kuiper aan de Visvijverweg 41 in Lelystad, bij het theehuisje. U kunt uw auto parkeren in de brede wegberm. Hier start ook het Kabouterpad, een korte wandeling voor de kleintjes over een kronkelend bospad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen