Striktly Live winnaar van de Lelyprijs 2024

Foto: Niels van de Linde
Stichting Striktly Live is de winnaar van de Lelyprijs 2024. Deze cultuurmakers met passie voor elektronische muziek, moderne kunst & het nachtleven ontvangen op 20 juni de prijs van € 5000 van de commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Flevoland, Arjen Gerritsen. De locatie wordt later bekendgemaakt.
FLEVOLAND, 08-04-2024 – Striktly Live is een online radiostation in wording en eventorganisatie onder de naam Bascul. Zij maken en produceren elektronische muziek met moderne dans en kunst. Ze bieden jong en gevestigd poldertalent een podium met als doel hen hier te houden. Jongeren uit de hele polder weten inmiddels de weg te vinden naar de Bascul events. Hierin voorzien zij ook in de schaarste in (veilig en verantwoord) uitgaan voor jongeren en volwassenen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De organisatie is actief in verbinding maken met organisaties die al met jongeren werken, zoals jongeren broedplaats SPOT! in Lelystad. De organisatie pleit voor maatschappelijk verantwoord ondernemen waarbij duurzaamheid een pré is. Zo werkten zij samen met Stichting Lelystad Schoon! Om een paar voorbeelden te geven:
– Via een MAEX-subsidie hebben zij een aggregaat aan kunnen schaffen die werkt op Flevolandse koolzaadolie en deze zetten ze in tijdens hun evenementen. De aggregaat kunnen andere organisaties ook huren tegen een klein prijsje.
– Tijdens feesten en evenementen willen zij de vaak bijzondere plekken nog beter achterlaten dan het al was. Zo hebben ze bijvoorbeeld een deel van De Knardijk geplagd om de grond aantrekkelijk te maken voor bijen.
– Om de CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden is de catering standaard vegetarisch en is transport van artiesten via een elektrische auto.
Warm bad
Jonge artiesten komen bij Striktly Live in een warm bad terecht. De organisatie biedt hen niet alleen een podium, maar begeleidt de jonge artiesten ook in de artistieke coaching en het geven van adviezen. Door hun brede netwerk in muziek en kunst worden zij ook bijgestaan door bekende artiesten uit deze scene. Organisaties als Land Art Flevoland en poëzie festival Sunsation weten Striktly Live al te vinden als het gaat om samenwerking. Ze worden gezien als een frisse wind dat een nieuw, jong publiek aantrekt.
Lelyprijs
De Lelyprijs zal waarschijnlijk besteed worden aan iets voor de vrijwilligers en/of iets om de groeiende community verder uit te bouwen. De Lelyprijs, waaraan een bedrag van €5000 is verbonden, is bedoeld voor organisaties of personen die zich hebben onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur. Naast dit bedrag ontvangt de winnaar ook een prachtig kunstwerk van Lieke Frielink. De prijs is een initiatief van het Cultuurfonds Flevoland.
Genomineerden Tilly Verhaar en Christianne Kapitein
Naast Stichting Striktly Live was ook Tilly Verhaar genomineerd. Tilly is met haar aanwezigheid een vanzelfsprekendheid bij evenementen. Zo is ze altijd met haar
dansschoolleerlingen in de weer tijdens het Oogst- en Sinterklaasfeest. Ze is actief bij musicals, scholen, theater en laatst ook tijdens de Floriade. Culturele activiteiten op poten te zetten is haar lust en haar leven. Door haar enthousiasme en charisma weet ze de jongelui steeds weer te motiveren. Tilly heeft 40 jaar geleden na veel televisiewerk een theater/balletschool opgericht in Zeewolde samen met haar man. Vele van haar leerlingen heeft zij weten te inspireren om het hoogste niveau te halen als professional actief te worden. Een aantal van haar leerlingen heeft haar ook aangedragen. De dochter van Verhaar gaat haar balletschool binnenkort overnemen.
Ook musicalschool oprichtster Christianne Kapitein uit Urk werd genomineerd.
Christianne is oprichtster van Stichting Musicalschool Light Up en betrekt heel veel jongeren en kinderen bij wat ze doet. Ze treden tegenwoordig regelmatig op bij Theater ‘t Voorhuys. Voorstellingen hebben een link met de Urker geschiedenis of een Disney verhaal. Zij zet in op ieders talent en daarbij mogen de leerlingen ook meewerken aan decor. Leerlingen van Christianne worden ingezet bij vele evenementen in het dorp. Een bijdrage van Musicalschool Light Up! is bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Urk tijdens evenementen. Christiannes netwerk is enorm en koppelt haar leerlingen aan allerlei evenementen. Het is geweldig dat deze podiumkunsten hierdoor op Urk een stevigere plek krijgen binnen de gemeente.
Uitreiking
Donderdag 20 juni vanaf 17.00 uur wordt de prijs overhandigd door commissaris van de Koning, Arjen Gerritsen. De locatie van de uitreiking zal later nog bekend gemaakt worden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen