Lezing Eva Vriend over ‘het eiland van Anna’

Eva Vriend
Eva Vriend
Foto: Jelmer de Haas

Donderdagavond 25 april komt auteur Eva Vriend spreken in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. Ze komt vertellen over haar nieuwste boek, ‘Het eiland van Anna’. Hierin brengt Vriend het verdwenen eiland weer tot leven en vertelt ze over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming van het eiland.

EMMELOORD, 23-03-2024 – Maar bovenal over hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’, ook al is dat een eiland dat allang niet meer bestaat. Vanaf 19:30 uur start de avond met een kopje koffie of thee, de lezing begint om 20:00 uur. Een gratis kaartje is te reserveren via www.flevomeerbibliotheek.nl/activiteiten.

Anna Diender werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevopolder. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna’s grootouders. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor Anna en voor vele duizenden nazaten. In Het eiland van Anna laat Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over wortels, migratie en identiteit. Maar bovenal gaat het over hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’. En dat kan ook, zoals bij Anna, een eiland zijn dat allang niet meer bestaat.

Eva Vriend

Eva Vriend (1973) is historicus en schrijver. Ze groeide op in de Noordoostpolder. Haar bestseller ‘Het nieuwe land’ (2013), over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. In 2015 verscheen ‘De helpende hand’. In 2020 verscheen ‘Eens ging de zee hier tekeer’. De laatste twee boeken stonden op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs en werden ook als tv-serie uitgezonden.

Historisch InformatiePunt

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder, Stichting Canon De Noordoostpolder, Vrienden van Schokland en met steun vanuit gemeente Noordoostpolder. Deze samenwerking is erop gericht de geschiedenis van de Noordoostpolder onder de loep te nemen. Deze lezing staat gepland voor donderdagavond 25 april 2024 in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. De toegang is gratis, maar om zeker te zijn van een plekje is reserveren gewenst. Een kaartje reserveren kan via www.flevomeerbibliotheek.nl/activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen