Netflix-hit Griselda leidt tot toename in vraag naar Spaanse lessen in Nederland

Foto: Netflix

De afgelopen maand zochten 65% meer Nederlanders via Google naar ‘Spaanse les, dit blijkt uit een analyse van Preply, een platform voor het leren van talen. Een reden hiervoor kan de nieuwe populaire misdaadserie ‘Griselda’ zijn.

LANDELIJK, 08-02-2024 – De serie, waarin de Colombiaanse actrice Sofia Vergara de drugsbarones Griselda Blanco speelt, staat al twee weken op nummer 1 op Netflix in Nederland. In de serie wordt grotendeels Spaans gesproken.

De impact van televisieseries op het leren van talen is niet nieuw. Eerder merkte het taalplatform op dat de vraag naar Koreaanse lessen steeg bij de release van de Koreaanse serie Squid Game. De serie is met 265,2 miljoen de meest gestreamde niet-Engelstalige Netflix show ter wereld. Andere Koreaanse series die de afgelopen jaren erg populair waren zijn ‘All of us are Dead’ en de film ‘Parasite’.

Naast Koreaanse series waren ook Spaanse, Franse en Duitse series in opkomst. De niet-Engelstalige shows die wereldwijd enorm veel zijn bekeken zijn de serie ‘La Casa de Papel’, met alleen seizoen 4 al maar liefst 106 miljoen views, en de spin-off Berlin seizoen 1 is al 99,5 miljoen keer bekeken. Evenzo hebben de Franse serie ‘Lupin’ (seizoen 1) met 99,5 miljoen views en de Duitse serie ‘Dear Child’ aanzienlijke invloed gehad op de populariteit van talen. Andersom waren de Nederlandse/Belgische Netflix-serie ‘Undercover’ en de Nederlands eerste Netflix original ‘Ares’ weer populair in het buitenland.

De opkomst van niet-Engelstalige series op Netflix blijkt niet alleen een bron van entertainment te zijn, maar ook een significante invloed te hebben op de taalambities van Nederlanders. Het lijkt erop dat de grens tussen entertainment en educatie steeds vager wordt, waardoor mensen op een boeiende manier nieuwe talen ontdekken en omarmen. Het fenomeen van binge-watching biedt kijkers de mogelijkheid om zich onder te dompelen in de taal, cultuur en nuances van een andere samenleving. Deze blootstelling kan leiden tot een diepgaander begrip en een grotere motivatie om de taal daadwerkelijk te leren.

Sylvia Johnson, taalexpert bij Preply, benadrukt het nut van buitenlandse tv-programma’s voor het leren van nieuwe talen.

“Internationale tv-programma’s vormen een waardevolle ondersteuning bij het leren van een nieuwe taal, vooral wanneer je kijkt met ondertiteling. Het is niet noodzakelijk om elk woord, elke zin of elke uitdrukking volledig te begrijpen, maar door te luisteren en te lezen kun je nieuwe woorden oppikken en de alledaagse taal leren spreken. Aangezien niet iedereen de mogelijkheid heeft om te reizen, kan het oefenen van talen via buitenlandse series en films een uitstekend alternatief vormen. “

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen