Gasverbruik Nederland daalt hard: Weinig grootverbruikers in Flevoland

Foto: Pexels - Magda Ehlers

Nederlanders verbruikten de afgelopen jaren fors minder gas. Uit een analyse van vergelijkingssite Independer blijkt zelfs een afname van 30 procent vergeleken met 2020. Lang werd uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik per huishouden van 1500 m³ per jaar. Als we kijken naar heel 2023, dan vulde nog maar 13 procent dit in.

FLEVOLAND, 03-02-2024 – Drenthe is koploper in gasbesparing. Drie jaar geleden gaf de helft nog aan meer te verbruiken dan 1500 m³. Nu is dat ‘maar’ ruim 20 procent.

Flevoland en Zuid-Holland de zuinigste provincies

Op de site van Independer worden per jaar twee miljoen energievergelijkingen gemaakt. Al jaren ziet de site het ingevulde gasverbruik teruglopen, maar sinds de energiecrisis gaat het extra hard. In Flevoland en Zuid-Holland vullen nog maar 11% van de mensen in dat ze meer verbruiken dan 1500 m³. Dat was drie jaar geleden nog ongeveer drie keer zo veel. Landelijk gaat het om een afname van 30 procent ten opzichte van het ingevulde verbruik in 2020. Ook in de provincie Friesland gaat het hard, daar vulde 48% nog in meer dan 1500 m3 te verbruiken. In 2023 was dat nog 17%.

“Sinds de crisis startte, is de gasprijs flink gestegen. Dat voel je direct in je portemonnee en dat leidt tot gedragsverandering”, legt Joris Kerkhof uit. “Zo gaat bijvoorbeeld de thermostaat lager of wordt er korter gedoucht. Heb je de financiële middelen? Dan kun je het huis goed isoleren of kiezen ze voor een volledige of hybride warmtepomp. Op allerlei manieren willen mensen het verbruik verlagen.”

Gasverbruik per provincie boven 1500 m3 per jaar in %

  1. Drenthe 22%
  2. Limburg 20,6%
  3. Noord-Brabant 18,6%
  4. Zeeland 17,6%
  5. Friesland 17%
  6. Gelderland 17%
  7. Overijssel 17%
  8. Groningen 15,7%
  9. Utrecht 13,6%
  10. Noord-Holland 12,7%
  11. Flevoland 11,7%
  12. Zuid-Holland 11,2%

Gasbelasting neemt de komende jaren toe

De gasprijs is weer wat aan het dalen, maar toch blijven mensen alert op hun verbruik. Of we ooit nog teruggaan naar de gasprijs van voor de crisis lijkt uitgesloten. Volgens energie-expert Joris Kerkhof is de stijgende gasbelasting de voornaamste oorzaak. “De overheid doet er alles aan om de doelstellingen van 2050 te behalen. Gasverbruik speelt hierin een belangrijke rol. Daarom zal de gasbelasting de komende jaren alleen maar stijgen. In 2019 lag de gasbelasting nog op 0,42 cent, nu ligt die al op 0,71 cent per m³.”

De overheid wil het gasverbruik nog verder verlagen met het oog op 2050. “Maar dan moet je als consument daar wel de middelen voor hebben”, stipt Kerkhof aan. “Ik kan mijn best doen om te besparen. Maar stel dat je iedere dag wegens ziekte in een warm bad moet. Dan gaat dat niet zomaar. Woon je in een huurhuis? Ook dan kun je niet zomaar verduurzamen.”

Prijs nu stabiel, maar situatie blijft onzeker

De afgelopen maanden zakte de gasprijs verder. Dit komt mede door de hoge voorraad. Verwachting is dan ook dat de prijs de komende tijd stabiel blijft. Maar zoals we in 2022 zagen, kan dat zomaar omslaan. Rusland draaide destijds de gaskraan steeds verder dicht. Dat leidde tot forse prijsstijgingen. Hierdoor raakte mensen in de financiële problemen.

Volgens Joris Kerkhof van Independer blijft het daarom zaak om op je hoede te blijven. “Er zit nog wel veel onzekerheid in de markt. Neem bijvoorbeeld de verschillende conflicten in het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er nog altijd spanningen door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor kan het aanbod in korte tijd onder druk komen te staan. Als je kiest voor een vast contract heb je in ieder geval voor die periode zekerheid.”

Alle details over dit onderzoek vind je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/gas/onderzoek/daling-gasverbruik

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen