Eikenprocessierups: meer dan alleen overlast

Nest winterkoning
Nest winterkoning
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Hij is bijna elk jaar wel in het nieuws en zal bij veel mensen vooral bekend zijn om de overlast die hij kan veroorzaken: de eikenprocessierups. Maar er is veel meer te vertellen over deze rups en de nachtvlinder waar hij uiteindelijk in veranderd. Wist je bijvoorbeeld dat de nachtvlinder zijn schubben inzet om niet ‘gezien’ te worden door vleermuizen?

FLEVOLAND, 15-01-2024 – Op woensdag 31 januari houdt Petra Borsch van Landschapsbeheer Flevoland een lezing waarin ze meer vertelt over de levenscylcus van de rups, welke natuurlijke vijanden ingezet kunnen worden tegen overlast en hoe inwoners van Flevoland daarbij kunnen helpen.

De lezing is interessant voor iedereen die net even iets meer wil weten over de eikenprocessierups. “Ik vertel in mijn lezing over de levenscyclus van de rups tot de vlinder, veel mensen kennen toch vooral de overlast die hij veroorzaakt. Wat mensen vaak verbaast is dat het een echte Nederlandse soort is, hij hoort hier ook thuis,” legt Petra uit.

Het is dan ook niet de bedoeling dat de rups helemaal verdwijnt, maar hij moet ook niet voor overlast zorgen. Daarvoor zet Landschapsbeheer Flevoland een natuurlijke vijand in die de overlast kan verminderen. “Denk bijvoorbeeld aan de koolmees of winterkoning, die voeren de eikenprocessierups graag aan hun jongen. In de lezing vertel ik meer over de verschillende soorten nestkasten die de vogels graag gebruiken en waar je ze het beste op kan hangen.”

Voor de gemeente Lelystad hangt Landschapsbeheer Flevoland samen met vrijwilligers al nestkasten op. “We zoeken altijd mensen die willen helpen bij het ophangen van de kasten, maar ook mensen die tijdens een blokje om of een wandeling met de hond in de gaten houden of de nestkasten in gebruik worden genomen. Dat is hele waardevolle informatie.”

De lezing is gratis en wordt online gegeven op woensdag 31 januari om 19:30. Aanmelden voor de lezing kan via de website van Landschapsbeheer. Je krijgt dan twee dagen van tevoren een link toegestuurd waar je de lezing kan volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen