Nieuwe vlechtheg voor Gronddepot Zeewolde

Heggen vlechten
Heggen vlechten
Foto: Petra Borsch

Op zaterdag 27 januari organiseert Landschapsbeheer Flevoland een cursus heggenvlechten in het Gronddepot in Zeewolde. Lex Roeleveld van stichting Heg & Landschap begint de dag met de theorie en geschiedenis van het ambacht en samen starten de deelnemers daarna met een nieuwe heg in het Gronddepot. Een echte aanwinst voor de biodiversiteit in het gebied.

ZEEWOLDE, 10-01-2024 – “Een vlechtheg wordt gemaakt van levende struiken. De vruchten, zaden en bloemen hiervan bieden voedsel voor allerlei dieren. Daarnaast geeft de dichte heg ook plek om te nestelen en schuilen aan vogels, maar ook egels en marterachtigen houden van heggen. Vroeger werd een heg vooral als veekering gebruikt,” legt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland uit. Als je benieuwd bent hoe zo’n vlechtheg er uitziet, dan moet je volgens Jan zeker een wandeling door het Gronddepot gaan maken. “In het gronddepot staat al een vlechtheg die we samen met vrijwilligers elke winter onderhouden.”

Het gronddepot krijgt er tijdens deze cursus dus een tweede vlechtheg bij. “Met de uitvinding van het prikkeldraad verdween de vlechtheg grotendeels uit het Nederlandse landschap, maar het is mooi om te zien dat steeds meer mensen zich inzetten om vlechtheggen terug te brengen,” aldus Jan. “Het is een mooi ambacht waarbij je de handen flink uit de mouwen kan steken, maar aan het einde van de dag zien we daar hopelijk een flink aantal meters vlechtheg voor terug. En natuurlijk meer mensen die dit mooie ambacht leren.”

Aanmelden voor de cursus heggenvlechten op zaterdag 27 januari in het Gronddepot in Zeewolde kan via de website van Landschapsbeheer Flevoland. Daar is ook meer informatie over de cursus te vinden. Deelname kost €75,-. Voor vragen kunnen mensen mailen naar Marion Scherphuis ([email protected]) of bellen naar Landschapsbeheer Flevoland (0320 – 294 939).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen